simbolika je moćna

Znate li zašto je obavezno ofarbati jaja u LJUBIČASTO? Ove 4 namirnice boje ih u sve njene nijanse – od lila do tamne

0

Ljubičasta boja se iz više razloga povezuje s hrišćanstvom, a ona se prilikom farbanja jaja za Uskrs može postići bez kupovnih boja

Ljubičasta uskršnja jaja
Ljubičasta uskršnja jajafoto: Danila.Ge, Shutterstock

Prirodno farbanje jaja sve je popularnije jer se na taj način izbegava upotreba kupovnih boja, za koje nikad niste sigurno koliko su dugo stajale po magacinima i kakve supstance sadrže.


Pored toga što je farbanje uskršnjih jaja bezbednija opcija, na ovaj način se može postići vrlo lepa i intenzivna boja, a jedna od omiljenih je ljubičasta.


Ljubičasta boja – simbolika
Zašto se ljubičasta boja povezuje sa Uskrsom?


U drevnim vremenima, ljubičasta boja bila je simbol kraljevstva i autoriteta jer u antici ona bila vrlo cenjena roba koju je bilo teško nabaviti budući da se teško nalazi u prirodi. Samim tim bila je i skupa, pa su je nosili samo kraljevi ili izuzetno bogati ljudi, zbog čega je postala simbol moći.

 

Ljubičasta boja pojavljuje se i u Starom zavetu, gde se navodi da je skinija u kojoj se nalazio Zavetni kovčeg bila napravljena od "fino predenog lana, plavog, purpurnog i skarletnog prediva". Šaviše, kada je kralj Solomon sagradio Sveti hram u Jerusalimu, napravio je zavesu od tkanina navedenih boja.

 

ljubičasta boja bila je vrlo skupa u antičkim vremenima
ljubičasta boja bila je vrlo skupa u antičkim vremenimafoto: catinrocket, Shutterstock

Ona je, inače, korišćena da se ismeje Isus Hrist, kog su prozvali kraljem Jevreja. Dok su mu rimski vojnici rugali, obukli su ga u purpurnu haljinu i stavili mu na glavu trnov venac, uzvikujući "Zdravo, kralju jevrejski!", zapisano je.


Zbog svega toga, crkve koriste ljubičastu boju da istaknu Hristovu žrtvu pre vaskrsenja, tako što sveštenstvo nosi ljubičaste odežde, uvija predmete u ljubičasto platno itd.


U današnje vreme, ljubičasto simbolizuje obilje, ambicioznost, plemenitost i moć, kao i ekstravaganciju, dostojanstvo, mudrost, nezavisnost, kreativnost, misteriju...

 

Ljubičasta uskršnja jaja
Ljubičasta uskršnja jajafoto: Esich Elena, Shutterstock

Kako ofarbati jaja u ljubičasto na prirodan način?


Da biste postigli prelepe nijanse ove boje, možete upotrebiti nešto od sledećeg:

 

  • cvetovi ljubičice (za tamniju nijansu)
  • crno vino
  • čaj od hibiskusa
  • sok od borovnice
  • cvetovi ljubičice sa sokom od jednog limuna (za vrlo svetlu nijansu)

 

Pomešajte određenu količinu ovih namirnica s kašikom alkoholnog sirćeta, dobro razmutite, pa dodajte vodu i ubacite kuvana i izbeljena jaja. Ostavite da odstoji sve dok se ne primi lepa i intenzivna boja.

 

 

makonda-tracker