PRAZNICI NAM STIŽU

NEKA VAŠA DECA PAMTE SAMO ONO NAJLEPŠE: Ovo su 10 BOŽIĆNIH tradicija, u kojima svaka porodica može uživati!

0

Ideje koje donosimo u nastavku možete prilagoditi svojoj situaciji, potrebama, kao i detetovoj dobi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Praznici su  vreme kada  su roditelji nešto više kod kuće, u kojem je zbog hladnoće ograničen boravak na otvorenom, ali i vreme kada naprosto žele osetiti toplinu, uvažavanje i ljubav.

 

Ideje koje donosimo u nastavku možete prilagoditi svojoj situaciji, potrebama, kao i detetovoj dobi.

 

1. Pečenje božićnih keksića

 

Svakog secembra se brojnim domovima širi miris božoćnih kolača i keksića. Iako nije jednostavno peći ih uz decu i sve obaveze koja sa sobom nosi roditeljstvo, to je jedna od aktivnosti koje će se deca uvek rado sećati. Odaberite što jednostavniji recept, zaštite površine kuhinje koliko god možete i krenite u pustolovinu.

 

Čak i ako vaš mališan ima godinu dana, i on može sudelovati tako što ćete mu dati da „meša“ čvrsto testo svojim rukama. Tako će biti zaokupljen dok vi pravite keks, a ujedno i razvijati motoričke veštine.

 

2. Gledanje animiranih božićnih filmova

 

Je li uopšte moguće zamisliti decembar bez gledanja božićnih animiranih filmova? I televizija i pretplatnički servisi nude pregršt opcija, a detetu će još veće veselje biti ako ih gleda s roditeljima.


Osim toga, velik broj božićnih animiranih filmova nudi brojne dobrobiti.

Gledanjem pažljivo odabranih animiranih filmova, uz roditeljski nadzor, nastoji se osposobiti dete za svesno, sigurno i kritičko primanje poruka s ekrana, razvijati estetsku osetljivost i sposobnost otkrivanja umetničke vrednosti filma, razvijati umne i imaginacijske sposobnosti i aktivirati maštu, te razvijati zdrav temeljen na humanizmu.

 

Dakako, animirani film svakako prilagodite detetovoj dobi, što je i navedeno uz svaki od njih.

 

3. Postavljanje šatora sa svetiljkama usred sobe

 

Mrak pada vrlo rano, napolju je sve hladnije, a zbog specifične situacije ove godine sve više vremena provodimo kod kuće. Zašto onda barem jedno veče u decembru ne biste s detetom napraviti šator usred sobe? Za to je sasvim dovoljno po koje ćebence ili čaršaf i jedne sijalice za jelku, koje se u našim trgovinama mogu naći već za 200-300 dinara.

 

4. Pričanje o vašim božićnim pustolovinama iz detinjstva

 

Šta ste vi radili kao mali tokom praznika? Jeste li tajno sa jelke uzimali salonske bombone, pekli kolače s mamom, išli u nabavku božićne jelke u obližnju šumu, uz prskalice i dočekali Božić? Prisetite se svojih omiljenih božićnih dogodovština i ispričajte ih detetu primerenim rečnikom. Kako bude raslo, tako svake iduće godine možete uključiti i prošlogodišnje priče njega i vas kao porodice.

 

Deda Mraz
foto: Profimedia

5. Pisanje pisma Deda Mrazu

 

Božićni praznici nezamislivi su bez lika Deda Mraza, a s time pod ruku ide i pisanje pisma upućenih na daleki Severni pol. Osim što ćete tom aktivnosti dobiti uvid u sitnice koje bi dete želelo naći pod jelkom, podsticaćete i razvijanje njegovog jezičkog izražavanja. Ako dete ne zna da piše, predložite mu da nacrta ono što želi.

 

"Dete neće pamtiti savršeno čistu kuću i vrhunska jela, nego kvalitetno praznično vreme provedeno s roditeljima"

 

6. Izrada božićnih crteža i čestitaka

 

Ove godine neće biti velikih porodičnih okupljanja, no uvek možete rođacima poslati božićne čestitke koje je izradilo dete. Ne samo da će tako čestitka biti ličnija od one kupovne nego će se detetu dati prilika za likovni izražaj, uvežbavati njegova motorika, podsticati razvoj telesno-kinestetičke inteligencije, te će imati osećaj da je napravilo nešto za one koje voli. To možete napraviti i s detetom koje ima godinu-dve, samo mu prilagodite likovne materijale.

 

7. Izrada društvenih igara s božićnom tematikom

 

Jedan od načina na koje se takođe može podsticati likovni izražaj i motorika, a ujedno i okupiti čitava porodica za stolom jeste izrada društvenih igara s božićnom tematikom. Jedna od najjednostavnijih koje možete napraviti je igra memorije. Možete ispisati šarene sličice s interneta, iskoristiti božićne nalepnice ili pak pustiti da dete samo crta. Pojasnite mu o kakvoj je igri reč i zašto je potrebno napraviti od svakog motiva po dve sličice.

 

8. Poklanjanje onima koji imaju manje

 

Uz decembar se obično veže i veća društvena osetljivost, pa poklanjanje onima koji imaju manje. Kako biste od najranije dobi podsticali empatiju kod svoga deteta, iskoristite ovaj period kako biste mu ukazali na to da neka deca imaju manje igračaka nego on, te mu možete predložiti da odabere jednu igračku koju bi poklonio nekom drugom. Pre darivanja svakako je operite, a pripazite i na pridržavanje epidemioloških mera koje navode neki od centara i domova za decu.

 

9. Tematsko fotografiranje


Poslednjih godina postaje sve popularnije božićno porodično fotografiranje. To se može obaviti i kod profesionalnih fotografa, ali nešto slično možete napraviti i sami kod kuće.

 

Obucite se praznično, stavite kapice, u pozadinu stavite neki božićni ukras i namestite odbrojavanje na mobilnom telefonu. Svake iduće godine vratite se fotografijama koje ste ranije snimili i pogledajte jeste li se promenili. To je ujedno i sjajan način za praćenje detetovog rasta i razvoja.

 

10. Odvojite vreme za partnera


Iako ova poslednja u nizu tradicija nema direktnu vezu s decom, nužna je kako biste u svima ostalima navedenima mogli uživati punim plućima. Biti mama nesumnjivo je najlepši posao na svetu, ali i najteži. Nemojte sami sebi praviti pritisak i uveravati se da praznici moraju biti savršeni. Ne moraju. Uostalom, ova godina nam je svima poljuljala tlo pod nogama.

 

Dete neće pamtiti savršeno očišćenu kuću i najbolje kolače, nego sve ove aktivnosti koje ste radili s njima, kao i osmehe mame i tate, ili barem jednoga od njih ako je reč o jednoroditeljskoj porodici. Zato odvojite vreme za sebe i partnera. Pogledajte neki svoj film, skuvajte vruću čokoladu s rumom i sklupčajte se pod ćebe. Prijaće vam!

 

 

 

makonda-tracker