icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

verovanja

ŽENE NA JEDNU STVAR POSEBNO MORAJU DA PRIPAZE: Danas se slavi Velika Gospojina, praznik majki i dece

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Uspenije presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. U narodu poznat kao Velika Gospojina, praznik je majki i dece.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Majka Božija nadživela je sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Do kraja života živela je u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

 

Kao što joj je nekad arhangel Gavrilo saopštio da će roditi sina božijeg, tako je sada obavestio da će se, na ovaj dan upokojiti. Vaznela se na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

 

 

Prema nekm izvorima, Borodica je živela 60, prema drugim 72 godine.

 

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, u znak sećanja na pobedu nad Persijancima. U Grčkoj i Rumuniji, ovo je i državni praznik.

Prethodi mu dvonedeljni post, ali s obzirom na to da praznik pada u petak, post se nastavlja i danas, uz trpezu obogaćenu ribom i vinom.

 

Velika Gospojina slava je grada Pirota i beogradske opštine Barajevo.

 

Po običajnom kalendaru, danas se ne rade poslovi u kući i oko nje.

 

Počinju i Međugospojinci, odnosno Međudnevnica, dani između Velike i Male Gospojine, 21. septembra. Smatraju se najboljim vremenom za branje lekovitog bilja.

 

Smatra se i da su jaja prikupljena u ovom periodu najkvalitetnija i dugo ostaju sveža.

 

Žene ne bi trebalo da započinju nove poslove, već samo da nastavljaju započeto.