tradicija

Jedan od najlepših srpskih običaja unosi radost u dom: Evo kako se uzima krsna slava

0
Ako se sinovi ožene i ostanu u očevoj kući, onda svi zajedno nastavljaju da slave istog sveca. Međutim, ako jedan sin zasnuje svoju porodicu u drugoj kući, on treba u svom domu da ima sopstvenu slavu.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Danas su se mladi ljudi previše opustili i spremanje krsne slave doživljavaju kao preveliku obavezu. Da bi im bilo lakše, oni iz svojim kuća na dan slave dolaze u roditeljsku i tako je proslavljaju. Ovakve slave opstaju dok su im roditelji živi, a nakon toga mlađi najčešće više ni ne praznuju. Što je potpuno pogrešno.

 

Neobični običaji: Sunce ne sme da obasja novorođenče!

 

Kako se preuzima krsna slava od oca?

 

Slava je zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu, veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana, naročito dece. Zato se savetuje svim mladima koji zasnivaju svoje porodice da preuzmu slavu od oca ili da odaberu vlastito krsno ime.

 

Prve godine nakon osnivanja vlastite porodice, sin dolazi na očevu slavu. Kad se kolač iseče, otac iz svoje desne ruke predaje sinu jednu četvrtinu kolača, poljube se, jedan drugom čestitaju slavu, a otac poželi sinu da sa svojom ženom i decom dugo u zdravlju slavi krsnu slavu. Sin nosi deo kolača kući, podeli ga sa svojom porodicom, a već naredne godine počinje redovno da slavi svog sveca zaštitnika u svom novom domu.

 

makonda-tracker