jeste li čuli za neki od njih?

NAJINTERESANTNIJI BOŽIĆNI OBIČAJI NA SVETU: Čehinje otkrivaju kad će se UDATI, Irci spremaju PIVO za Deda Mraza...

0

Jeste li čuli za Crnog Petra, vernog pratioca Svetog Nikole u holandskoj tradiciji, ili za češko proricanje ljubavne sudbine na dan Božića?

foto: Profimedia

Holandija


Holanđani koji slave praznik 6. decembra čekaju dolazak Sinterklasa (Svetog Nikole) i Crnog Petra, za koje veruju da ulaze u kuće kroz dimnjake kako bi ostavili bombone i orahe za male dečake i devojčice koji su bili dobri tokom godine.

 

Narodna verovanja: Božićni običaji iz svih krajeva naše zemlje


Nemačka


I u Nemačkoj je šesti decembar dan za iščekivanje Svetog Nikole. Uoči tog dana, deca ostavljaju cipelu ili čizmu napolju, ispred samih vrata i, ako su bili dobri, sledećeg dana će se u njima naći sveće i male igračke. U slučaju da nisu, umesto slatkiše pojaviće se zlatne breze (simbol za batine), koje se nalaze odmah pored slatkiša.

 

foto: Profimedia

Grenland


Zanimljivo, Grenland slavi Božić uživajući u turskim specijalitetima poput hama sa sosom od brusnice, pite sa mesom i jedne poznate grenlandske slasne poslastice - kiviaka. Reč je o maloj ptici koja se umotava u kožu foke. Nakon toga, zamotuljak od sirovog mesa se zakopava u sneg i stavlja ispod kamena da odstoji nekoliko meseci pre Božića, dok se ne raspadne.

 

Slovenija


Na početku večere, glava porodice uzima kašiku loksa (tradicionalno božićno jelo napravljeno od hleba, maka i vode i baca ga na plafon. Što više sastojaka ostane zalepljeno za plafon, njegovi usevi biće bogatiji sledeće godine.

 

 

makonda-tracker