neočekivan kraj

RASTANAK U NAJSREĆNIJEM PERIODU ŽIVOTA: Iznenadiće vas koliko parova raskine odmah po rođenju deteta

0

Iako je rođenje bebe obično deo ljubavne priče posle kog sledi "Živeli su srećno i zadovoljno do kraja života", u realnosti ovaj događaj može da odvede odnos u dvoje ljudi u sasvim drugom pravcu...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istraživanje koje su u Velikoj Britaniji pre dve godine sproveli roditeljski sajt Channel Mum i kompanija za organizaciju događaja u vezi s trudnoćom i bebama The Baby Show pokazalo je da čak petina parova u ovoj zemlji raskine u prvoj godini nakon rođenja deteta. Među vodećim razlozima su manjak seksualnih odnosa, loša komunikacija, to što jedan roditelj više brine o bebi i česte svađe.


U nekim slučajevima dođe do pomirenja, ali oni s većim problemima definitivno stave tačku na svoj odnos. Četvrtina ispitanika priznala je da je njihov odnos s partnerom nije bio savršen ni pre dolaska bebe na svet, ali ovakva promena u načinu života je prvi veliki izazov za par.

 

Zaboravite čuvenih sedam godina — šest meseci besanih noći će verovatnije razdvojiti mlade roditelje — tvrdi osnivačica sajta Channel Mum Sioban Frigard. — Iako se obično veruje da beba dodatno zbližava roditelje, to nije uvek slučaj. Besane noći, manje vremena za intimnost i dodatna odgvornost mogu da budu test i da za najkvalitetnu vezu.

 

porodica, beba, novorođenče, brak, život porodice
foto: Shutterstock

Ona je istakla i da se roditelji obično pripreme finansijski za rođenje deteta, a da je važno biti i emocionalno spreman. Istraživanje je, naime, pokazalo i da čak 60 odsto učesnika istraživanja smatra da nije bilo pripremljeno za to kakav će uticaj na njihov život imati beba.


Nema sumnje da je stresno, zbog promene u spavanju, rutini i privikavanja na to da je sada tu treća osoba, o kojoj treba neprestano brinuti. Najvažnije je da razgovarate i shvatite kako se oboje osećate, kao i da odvojite vreme jedno za drugo, kao i za bebu — savetuje Zoe Bonser iz kompanije The Baby Show.

 

 

makonda-tracker