icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

veliki korak

POMIŠLJATE NA RAZVOD I POČETAK NOVOG ŽIVOTA? Ukoliko usvojite ove savete, možete proći bez POSLEDICA i posete psihologu

Podeli:

Razočaranja je teško prihvatiti, naročito kao zreo čovek, ali je najvažnije da budete srećni i poštovani u jednom odnosu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedno od ozbiljnijih životnih razočaranja za svakog čoveka, jeste razvod, koji može negativno uticati kako na psihološko stanje, tako i zdravstvene tegobe, koje nisu zanemarljive. Sve vaše zamisli i planiranje budućnosti sa voljenom osobom padaju u vodu, a vi nemate snage za nove početke.

 

Ove savete i preispitivanje samih sebe će vam pomoći.

 

Kako ostvariti normalan razvod i nastaviti život?

 

Posledice iznenadnog i neželjenog razvoda:

 

1. Nesvesno se plašite ulaska u nove veze. Čini se da želite blizinu voljene osobe, ali uprkos vašim pokušajima, ništa se ne događa.

 

2. Uprkos želji, nesvesno se plašite novih odnosa i ne dozvoljavate da vam neko novi uđe u život.

 

3. Svesno se odričete veze, jasno poručujete sebi da je bolje biti sam nego pustiti nekog da vam opet slomi srce.

 

4. Ne možete zaboraviti svog bivšeg partnera, svi ostali vam se čine nedostojni i apsolutno niko nije u stanju da probudi vaše interesovanje.

 

5. Srce vas i dalje boli, čak i ako je prošlo izvesno vreme od razvoda.

 

6. Imate osećaj da nešto nije u redu s vama, da niste sposobni za vezu.

 

7. Vaše samopouzdanje je drastično opalo zbog razvoda.

 

8. Ako uđete u novu vezu, a da pri tome niste sasvim u svojoj glavi raščistili s bivšim, napravićete istu grešku kao i u prvom braku.

 

razvod
foto: Shutterstock

Kako se pripremiti za novu vezu i normalan život?

 

1. Shvatite šta osećate prema partneru i vašem razvodu: bes, tuga, sreća, olakšanje, bol.

 

2. Jednostavno prihvatite i živite ove emocije.

 

3. Preuzmite odgovornost za svoj udeo u razdoru vaše veze (čak i ako je vaš partner 95% odgovoran za razvod, važno je shvatiti onih 5% jer je u njima sadržan vaš novi početak).

 

4. Uvidite šta sebi prebacujete: „Nešto sa mnom nije u redu, opet sam sama...“; „Niko mi ne treba...“ Razradite zašto sebi ovo govorite i šta je razlog toga što sebi to prebacujete... Morate shvatiti u čemu ste grešili kako biste nastavili dalje.

 

5. Oprostite, ožalite iluziju braka koji ste imali. Bez obzira na to koliko ste loš brak imali, budite zahvalni na tom iskustvu i dozvolite da ono nečemu nauči.

 

6. Naučite da živite sami sa sobom, kako biste izbegli „uletanje“ u novu vezu i traženje „zamene“ za bivšeg.

 

7. Ako imate zajedničku decu, moraćete naći način da mirno preispitate sve sporazume u vezi s njihovim odgajanjem i dogovoriti se o novim oblicima kontakta. Ne zaboravite da ste i dalje roditelji zajedničkoj deci iako više niste u braku i dalje ćete u jednoj sferi života ostati par - roditeljski par.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...