slažete li se?

MOŽDA IPAK NIJE SVEKRVA U PITANJU: Anketa pokazala ko IZ POTAJE predstavlja veći problem u vezi ili braku

1

Iako je popularno verovanje da je muževljeva majka osoba s kojom će biti najteže izgraditi dobar odnos, neke žene iz vlastitog iskustva tvrde da je još tvrđi orah njegova sestra.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Veza mame i sina je jaka i nije teško shvatiti da mnogima mamama nije lako gledati kako ona pomalo slavi kad se sinčićeva ljubav usmerava prema drugoj ženi, ali neke studije pokazuju da veza svekrve i snahe najčešće nije neprijateljska. Ipak, problem koji se može pojaviti je veza s njegovom sestrom.

 

Neslužbeno istraživanje koje je on-line proveo jedan južnoamerički dnevni list pitajući čitatelje da opišu odnos koji imaju s partnerovom porodicom. Upitali su koga od njih smatraju najproblematičnijim. 32% ispitanica reklo je da imaju najnapetiji odnos sa svekrvom, a čak 56% je izjavilo da je pravi zlikovac u muževljevoj porodici njegova sestra!

 

Sestre štite svoj klan i vlast

 

Rezultati ove ankete bili su iznenađenje, ali razlozi zašto je tako nisu, kažu psiholozi. Kako odrastamo, roditelji postaju manje važne figure u našem životu, a zamenjuju ih naši vršnjaci. Zbog toga postajemo bliži svojoj braći i sestrama i stvaramo s njima snažan klan, mi nova generacija. A taj klan je ono što bi njegova sestra hjela zaštititi. Ipak, postoje i drugi razlozi ako je neprijateljski nastrojena prema tebi. Važne su i porodične uloge koje od detinjstva braća i sestre imaju. Ako je njegova sestra starija od njega i celi život oseća da ima pravo donositi odluke o bratovljevom životu i formira njegove stavove, u trenutku kad počne gubiti tu vlast zbog druge žene, osetiće se ugroženo. 


Staro suparništvo brata i sestre

 

Staro rivalstvo između braće i sestara isto može uzrokovati tenzije s bratovljevom suprugom. Čak i podsvesno rivalstvo. Ako tvoj dragi i njegova sestra već dugo nisu u dobrim odnosima, onda će vrlo verojatno zaova i vas smatrati "nepoželjnom", pa će božićni ručkovi i porodična slavlja biti još neugodniji.

Njihova prirodna povezanost

 

Prirodna povezanost braće i sestara takođe bi mogla igrati ulogu u sukobu. Napokon, i istraživanja pokazuju da bebe stvaraju snažnu povezanost sa braćom i sestrama, slično vezi koju stvaraju sa svojim majkama. Ta veza je za njih zaštita i izvor sigurnosti, što objašnjava zašto će novu devojku ili ženu shvatiti kao pretnju tome.

 

 

makonda-tracker