svetska dama

Raskoš i sjaj Jovanke Broz: Bila je NAJMOĆNIJA ŽENA u bivšoj Jugoslaviji, za sobom ostavila SAMO HALJINE I CIPELE

0

Prva dama nekadašnje Jugoslavije Jovanka Broz važila je za jednu od politički i modno najmoćnijih žena na svetu.

Jovanka Broz važila je za ikonu stila
Jovanka Broz važila je za ikonu stilafoto: ADN Zentralbild / DPA / Profimedia

Jovanka Broz prva dama nekadašnje Jugoslavije i supruga Josipa Broza Tita ostavila je neizbrisiv trag ne samo u političkoj, već i u modnoj istoriji.

 

Njen jedinstveni stil i sofisticiranost čine je i danas uzorom ženama koje teže eleganciji i originalnosti.

 

Umrla je u bedi i za sobom nije ostavila ništa – osim haljina, cipela i nakita.

Jovankina pojava bila je oličenje moći i ženstvenosti. Njeni modni izbori često su reflektovali političku poziciju i uticaj koji je imala, a mnogi su je neretko poredili sa američkom prvom damom besprekornog stila i tragične sudbine – Džeki Kenedi.

 

Formalne i elegantne haljine sa pažljivo biranim aksesoarima, poput rukavica, šešira i bisera, postale su njen zaštitni znak. Takođe, njena ljubav prema domaćim dizajnerima pokazivala je podršku lokalnoj modnoj industriji, a mnogi su inspiraciju nalazili upravo u njenom stilu.

 

 

O Jovankinom luksuznom i unikatnom stilu jednom prilikom govorila je i njena mlađa sestra Nada Budisavljević prisećajući se jednog njihovog susreta.

 

– Onda se pojavila i Jovanka. Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, "staklene čarape". Za mene je tada bila nešto najlepše što sam videla – prisetila se Nada.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žarko Jokanović (@zarjok)

 

Supruga čuvenog Tita pažljivo je osmišljavala svako svoje modno izdanje i njena pojava bila je uvek u skladu sa prilikom u kojoj bi se našla. 

 

Naime, ukoliko bi prisustvovala svečanim događajima i večerama sa državnim zvaničnicima i diplomatskim predstavnicima,  Jovanka bi se odlučivala za varijante nalik onoj koju je njena mlađa sestra opisala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žarko Jokanović (@zarjok)

 

Ukoliko se pak radilo o nekom javnom nastupu koji je podrazumevao domaću publiku, Brozova supruga birala je nešto skromnije i prizemnije odevne kombinacije, kako bi se kroz svoj modni iskaz približila običnom narodu i delovala kao "jedna od njih".

 

Često su se Jovanka i njen suprug nalazili u samom vrhu holivudskog društvenog miljea, a prva dama sa svojim glamuroznim izdanjima nimalo nije zaostajala ni za najlepšom filmskom divom tog doba Sofijom Loren.

 

Jovanka i Josip Broz Tito u društvu Sofije Loren
Jovanka i Josip Broz Tito u društvu Sofije Lorenfoto: Profimedia

Nema žene koja ne voli dobre cipele sa potpeticom, a Jovanka je iza sebe ostavila čak 100 takvih pari! Za izradu njene obuće uglavnom je bio zadužen obućar Glogovac iz Beograda, a ostali su sačuvani i modeli sa potpisom nekih italijanskih kuća.

 

Oko 676 haljina i kompleta koje je prva dama zemlje koja više ne postoji nekada nosila, sačuvano je i delom prikazano na izložbi "Jovanka Broz - u boji"  u kojoj je srpska publika mogla da uživa u septembru 2021. godine.

 

Izložba 'Jovanka Broz - u boji'
Izložba "Jovanka Broz - u boji"foto: Milan Maricic/ATAImages

Brojne poznate ličnosti prisustvovale su ovom događaju, a neke su čak i prošetale pistom u arhivskim komadima koji svetlost dana nisu ugledali preko 70 godina.

 

U galeriji u nastavku pogledajte kako je izgledala izložba "Jovanka Broz - u boji":

 

1 / 10 Foto: Milan Maricic/ATAImages

 

Žena čiji su zaštitni znak bile crvene usne i visoko podignuta punđa, najlepši ukras koji je imala i po njemu se izdvajala uvek je nosila sa sobom – njen osmeh.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Joška Broz o odnosu Tita i Jovanke, ali i poslednjim trenucima

 

 

 

makonda-tracker