kostimi za pamćenje

Nevena kao ZAVODLJIVA RATNICA, a Nina retro lutka: 5 nezaboravnih haljina predstavnica Srbije na Evroviziji

0

Predstavnici Srbije ne umeju da prođu nezapaženo na najvećem muzičkom takmičenju Evrope, a u više prilika da su oni ostavili utisak i svojim kostimima na sceni

Srbija uvek ostavi utisak na Evroviziji!
Srbija uvek ostavi utisak na Evroviziji!foto: Eurovision Song Contest/Youtube Printscreen, EPA-EFE/ABIR SULTAN, EPA/SERGEY DOLZHENKO

U Malmeu se večeras održava finale 68. Evrovizije, na kom će predstavnica Srbije Teja Dora izvesti pesmu "Ramonda", koju je maestralno predstavila Evropi prve polufinalne večeri.


Evroviziju tradicionalno prati veliki deo Srbije, koja obožava ovo muzičko takmičenje, pa uvek s velikom pažnjom gledamo šta se dešava na šouu i navijamo za svoje predstavnike i favorite.


Kao i obično, kostim koji nose izvođači jedan je od najvažnijih faktora performansa, a Teja Dora nastupa u ekscentričnoj lila haljini koja se savršeno uklapa u njenu scenografiju.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/JESSICA GOW

Predstavnici Srbije često su umeli da privuku pažnju svojim modnim izrazom na evrovizijskoj sceni, a dvaput su proglašeni vlasnicima najlošijih kostima – Milan Stanković 2010. i Moje 3 2013. godine.

Ali šta je s onima koji su ostavili daleko bolji utisak?

 

5 nezaboravnih haljina predstavnica Srbije na Evroviziji


U nastavku vam predstavljamo neke od haljina kojima su predstavnice Srbije pokazale da su spremne za svetske bine.


Ekstra Nena 1992.


Pevačica Snežana Berić, koja je poznatija pod pseudonimom Ekstra Nena, predstavljala je Jugoslaviju na Evroviziji 1992. godine, kada je izvela numeru "Ljubim te pesmama".

 


Tada je nosila maksi-haljinu Verice Rakočević, svetlucavu i raznobojnu kreaciju koja se kopča iza vrata i ističe ramena i savršen stas naše pop pevačice, a od struka se postepeno širi i deluje veoma romantično i savremeno.

 

Haljina Ekstra Nene s Evrovizije
Haljina Ekstra Nene s Evrovizijefoto: RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal, Youtube Printscreen

Ekstra Nena je, inače, ponela ovu haljinu i 28 godina kasnije u revijalnom delu Beovizije i izgledala jednako spektakularno kao te 1992.


Nevena Božović Ivanović 2019.


Mlada pop pevačica predstavljala je Srbiju na Evroviziji u Tel Avivu pesmom "Kruna", a nosila je toaletu čiji je gornji deo sastavljen od korseta i ispod koje se pruža efektna suknja koja pada u karnerima, a u prvi plan ističe jednu nogu.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Toaletu je osmislila dizajnerka i njena imenjakinja (i po pevačicinoj udaji prezimenjakinja) Nevena Ivanović, koja je tada podelila da su reakcije na Nevenino izdanje u Izraelu sjajne i da ih ono asocira na kostime u seriji "Igra prestola", koja je završena upravo te godine.


Nevena je sve upotpunila metalik nakitom i razbarušenom frizurom, a haljina je na savršen način upotpunila njen emotivan performans.

 

Nevena Božović na Evroviziji
Nevena Božović na Evrovizijifoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Jelena Tomašević 2008.


Na Evroviziji održanoj u Beogradu, Jelena Tomašević predstavljala je Srbiju emotivnom pesmom "Oro".

 

Jelena Tomašević na Evroviziji u Beogradu
Jelena Tomašević na Evroviziji u Beogradufoto: JOERG CARSTENSEN / AFP / Profimedia

Tada je nosila svetlosivu kreaciju,veoma efektan model pripijen uz grudi, koji se odmah potom širi i pada u slojevima, otkrivajući prljavobelu postavu. U pitanju je model sa širim bretelama, lepršav i upečatljiv, koji je Jelena "zaokružila" starinskim nakitom i talasima u kosi.

Tijana Bogićević 2017.


Pevačica Tijana Bogićević nosila je zastavu Srbije na Evrovziji 2017. godine u Kijevu, kada je pevala "In Too Deep", a nastupila je u prozirnoj haljini u kakvoj možemo da zamislimo Dženifer Lopez.

1 / 7 Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Tijana je nosila model sa srebrnim bodijem koji je posut bisernim detaljima, dok su dugi rukavi i lepršava suknja od providnog materijala bele boje.


Nina 2011.


Danica Radojičić, poznatija kao Nina, predstavljala je Srbiju na Evroviziji u Dizeldorfu 2011. godine, kada je izvela vedru, veselu pesmu "Čaroban".


Kako je numera bila u stilu šezdesetih i sedamdesetih, i nastup je pratila takva atmosfera, kao i stil pevačice i njenih pratećih vokala, pa je Nina pevala u vrlo ljupkoj mini-haljini A-kroja.

1 / 5 Foto: EPA/JOERG CARSTENSEN

U pitanju je model 3/4 rukava, zatvoren oko vrata, sa cvetnim dezenom i u efektnoj crno-beloj kombinaciji boja.


Nina je izdužila figuru belim pojasom vezanim ispod grudi, a tu su i bele čarape, retro crno-bele viseće minđuše i kratka blajhana kosa – kao lepotice u prošlosti!

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Teya Dora ekskluzivno pred finale Evrovizije

 

makonda-tracker