nešto drugačije

Umesto luksuznih brendova – TRADICIJA: O venčanici Balkanke koja se udaje za princa od Bruneja ovih dana priča ceo svet

1

Među glavnim temama u svetu poznatih ovih dana je venčanje princa od Bruneja, a Abdula će na desetodnevnom venčanju koje je počelo 7. januara reći "da" devojci koja je naše gore list.

Svadba princa od Bruneja trajaće 10 dana
Svadba princa od Bruneja trajaće 10 danafoto: tmski / Planet / Profimedia

Lepotica hrvatskog porekla Aniša Isa Kalebić i četvrti sin sultana od Bruneja princ Abdul Matin upriličili su raskošno venčanje za pamćenje, a već prve fotografije svedoče da se nije štedelo ni na čemu.


Naravno, sve najviše zanima venčanica mlade, a iako će ih sigurno promeniti nekoliko, prva je već izazvala mnogo pažnje jer je neobična, tradicionalna i delo manje poznatog malajskog brenda.


Naime, na Instagram stranici modne kuće Teh Firdaus, koja ima sedište u Seri Kembanganu, u Maleziji, osvanula je fotografija neveste.

Čast nam je što imamo ulogu u brunejskom kraljevskom venčanju – istaknuto je uz opis u kom se navodi da je Aniša Isa Kalebić ponela tradicionalnu haljinu baju kurung.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teh Firdaus (@tehfirdaus)


U pitanju je model izrađen po meri, bela haljina sa svetlucavim detaljima na rukavima i malo iznad kolena, koja prati liniju tela, ali nije pripijena. Sve prati i svedeni beli hidžab koji uokviruje lice i ukršta se u predelu vrata.


Šta je baju kurung?


Tradiconalna haljina i deo narodne nošnje i Bruneju i Maleziji, koji ima veliki kulturološki značaj, pa se nosi u najvažnijim prilikama, kao što su verske ceremonije, zvanični događaji i – venčanja.

 


U Maleziji ih žene nose kao svečanu odeću, što uključuje i učenice osnovnih i srednjih škola, a zanimljivo je da se baju kurung može videti i na ženama koje nisu Malezijke, pa ih rado nose i Kineskinje, Indijke i druge manjine. Delimično je to jer je to jedan od odobrenih načina odevanja za službenice i za školske uniforme.


Ipak, prodaja najviše raste tokom Ramazana.

 


U današnje vreme postoje razne moderne varijante baju kurunga, različitih krojeva i boja, uz sve moderniji i kreativniji dizajn. Ukrašava se vezom, pelama, šljokicama, a koristi se sve više različitih materijala, uključujući šifon, saten, organzu, lan...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Neobične cipele za venčanje Maše Memedović

 

makonda-tracker