važan kao i osvetnička haljina

Jedini DŽEMPER koji je princeza Dajana obukla DVAPUT: O skrivenom značenju ovog modnog komada se i dan-danas priča

0

Omiljeni džemper princeze Dajane uskoro će se naći na aukciji.

Legendarni džemper princeze Dajane na aukciji
Legendarni džemper princeze Dajane na aukcijifoto: MALCOLM PARK / Avalon / Profimedia

Džemper sa crnom ovcom koju je nosila britanska princeza Dajana biće na aukciji u Sotheby's od 31. avgusta do 14. septembra.

 

Modni brend Warm & Wonderful dizajnirao je džemper koji će biti glavni modni predmet na online prodaji.

 

Sasvim je sigurno da je ovaj džemper podjednako simboličan za Dajanin stil kao i osvetnička haljina.

 

Princeza Dajana je prvi put obukla crveni džemper sa usamljenom crnom ovcom u mnoštvu belih ovaca kada je imala 19 godina. Džemper je iskombinovala sa farmericama.

To se dogodilo samo mesec dana pre venčanja sa Čarlsom 1981. godine, buduća princeza od Velsa je gledala tadašnjeg princa Čarlsa na polo utakmici. 

 

Njen džemper je nakon dve godine bio oštećen, a onda je Dajanin privatni advokat Oliver Everet pisao suosnivačici brenda „Warm & Wonderful“-a Džoani Ozborn i pitao je da li mogu da ga poprave.

Drugi put, Dajana je obukla džemper 1983. godine, ovog puta sa belim farmerkama, velikom belom kragnom i crnom kravatom.

 

- Ako ste princeza Dajana, sigurno imate pristup mnogim komadima odeće koje možete da birate za nošenje. Činjenica da je želela novi i dve godine kasnije nosila zamenski džemper samo govori koliko joj je on značio - ispričala je Sintija Holton, direktorka mode u Sotheby’s za agenciju Rojters u Londonu.

 

- Onog trenutka kada je uhvaćena kako oblači ovaj džemper, to je odmah izazvalo razgovor i među medijima i u javnosti, spekulišući kakvu poruku ona pokušava da pošalje svetu - rekla je Sintija Houlton za T&C,

 

Džemper sa crnom ovcom u "moru" belih ovaca je možda signalizirao vezu princeze Dajane sa kraljevskom porodicom

Iako je prvi put obukla džemper možda sasvim slučajno, drugi put i to kada je bila već dve godine u kraljevskoj porodici, sigurno nije

 

- Kao jedna od najfotografisanijih žena svih vremena, donela je čvrstu odluku da ovaj dizajn nosi ne jednom, već dvaput u javnosti – dalje aludirajući da je to bio duboko lični predmet narodne princeze - kaže Houlton.

 

Na aukciji će se osim džempera, čija se vrednost procenjuje na 50.000 do 80.000 dolara, naći i dva Everetova pisma upućena Ozborn,a u kojima je Dajana džemper nazvala "voljenim džemperom", a u drugom pismu je ispisala zahvalnost za novi džemper. 

 

Ovaj džemper se dugo smatrao izgubljenim, a Džoani Ozborn ga je pronašla  u kutiji na tavanu u martu.

 

BONUS VIDEO

 

Dajana Čarls

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker