božanstveno

Ženstven kroj koji ističe figuru, a nosiće se i za 68 godina! Najskuplji filmski kostim ikada nosila je upravo ONA

0

Merilin Monro nosila je haljinu koja je postala simbol ženstvenosti.

Merilin Monro u haljini boje slonovače očarala je svet te 1955. godine.
Merilin Monro u haljini boje slonovače očarala je svet te 1955. godine.foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Malo je filmskih kostima koji ostaju u pamćenju zauvek, pogotovo sada u vreme kada je hiperprodukcija sadržaja svih vrsta.

 

Ali jedno je sigurno: svi, bilo da su gledali film "Sedam godina vernosti" (a oni maltene da ne postoje) ili ne, pamte legendarnu scenu u kojoj Merilin Monro

stoji nad ventilacionim otvorom i pridržava lepršavu belu haljinu.

 

Ova scena iz filmskog ostvarenja iz 1955. godine je osim sadržaja ostao upamćen i po tome što se u njoj pojavio najskuplji filmski kostim ikada

 

Sama haljina u boji slonovače, koju je dizajnirao Vilijam Travila, bila je kasnije deo kolekcije glumice Debi Rejnolds.

Američka glumica je haljinu kupila direktno od kompanije Twentieth Century Fox, zajedno sa ostatkom garderobe Merilin Monro tokom pretprodaje na aukciji 1971. godine.


Ova legendarna bela haljina je 2011. godine procenjena na između 1 i 2 miliona dolara, a prodata je za za 4,6 miliona dolara na aukciji.


Ova cena je oborila rekord koj ije ranije postigla i haljina koju je u filmu "Doručak kod Tifanija" nosila Odri Hepbern.

A više i od cene i činjenice da je u pitanju najskuplji filmski kostim ikada, ova haljina je zauvek upamćena kao simbol ženstvenosti.

 

Koktel haljina svetle boje slonovače urađena je u stilu koji je bio u popularan 1950-ih i 1960-ih godina.

 

Izrađena je od krep tkanine i veoma je lepršava.

 

Gornji deo ima dubok V izrez i dva komada tkanine koji se spajaju iza vrata što ostavlja otkrivenim ruke, ramena i leđa.

Mekani i uski kaiš je omotan oko torza, ukršten ispred, a zatim vezan u malu, urednu mašnu u struku, napred sa leve strane.

 

A odmah ispod pojasa se širila mekana plisirana suknja midi dužine u A kroj.

 

Kroj ove haljine ističe siluetu i struk, a prema rečima dizajnera, njegova želja je bila da postigne efekat svežeg i čistog izgleda kao kontrast prljavom gradu

 

makonda-tracker