6.000 kristala

Najskuplja haljina na Met gali ikada! Toaleta koja je uzburkala Njujork i zauvek ušla u istoriju mode

0

Haljina je stara 61 godinu i košta 4,8 miliona dolara.

Verovatno nije preveliko iznenađenje da je upravo Kim Kardašijan nosila najskuplju haljinu ikada na Met gali.
Verovatno nije preveliko iznenađenje da je upravo Kim Kardašijan nosila najskuplju haljinu ikada na Met gali.foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Još dva dana je ostalo do ovogodišnje Met gale koja će se održati 1. maja u Metropoliten muzeju u Njujorku sa temom: Karl Lagerfeld: A line of beaty, u čast dizajneru koji nas je napustio 2019. godine.

 

Ovaj događaj se održava od 1948. godine, kada ga je osnovala jedna od najuvaženijih modnih ličnosti Amerike Eleanor Lambert.

 

Na početku je Met gala ugošćavala društveno važne ličnosti, a od 1995. godine kada je domaćica postala Ana Vintur, na crvenom tepihu možemo uglavnom da vidimo poznate ličnosti iz sveta svetskog šou biznisa.

 

Poznate ličnosti dobijaju određenu temu i oblače se u skladu sa njom, a o njihovim stajlinzima se priča danima, mesecima, pa i godinama.

Da li ste se nekad zapitali koja je najskuplja haljina koja je ikada nošenja na Met gali?

 

Mnogi se neće iznenaditi što je upravo Kim Kardašijan prošle godine nosila najskuplju kreaciju ikad. 

 

Ona je za ovu priliku obukla haljinu Merilin Monro u kojoj je slavna glumica i pevačica pevala "Srećan rođendan" 19. maja 1962. godine američkom predsedniku Džonu Kenediju.

 

Prelepa toaleta prati liniju tela, savršena je za figuru bujnih oblina, pada do poda, ima jednostavne bretele i, uopšte, ne preterano komplikovan dizajn.

Kimine je omiljene nude boje iurađena od materijala markizet, a krasi je više od 6.000 kristala.

 

U pitanju je kreacija koja je rađena po meri Merilin Monro, a glumica je platila tadašnjih 1.440 dolara slavnom kostimografu Žan-Luju.

 

Haljina je prvi put prodata na aukciji 1999. godine za 1.267.500 dolara.

 

Milijardern Džim Patison je 2016. godine na aukciji kupio haljinu za neverovatnih 4,8 miliona dolara i dan-danas drži rekord kao najskuplja haljina prodata na aukciji.

 

Patison je inače predsednik i izvršni direktor kompanije Ripley Enterainment, a haljina je otad izložena u Riplijevom muzeju "Verovali ili ne". 

 

Haljina se, inače čuva u posebnim uslovima kako se ne bi oštetila od starenja, a Kim ju je prvi put obukla pred polazak na Met galu — dali su joj da proba samo repliku.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kardašijan je ranije rekla za Access Holivud da haljina ne može da se menja i da je morala da smrša. 

 

- Uvek sam mislila da je Merilin imala obline, ekstremne. Pomislila sam da bih u nekim delovima mogla da budem mršavija od nje i da bih mogla da budem veća u nekim delovima gde je ona bila tanka. Zato sam zaplakala kad mi nije lepo stajala - otkrila je Kim.

 

Kim u znak poštovanja prema legendarnoj glumici ofarbala kosu u plavo i time joj pružila još jedan omaž.

A kreaciju je stilizovala i iskombinovala uz beli krzneni kaput sa ramenima. 

 

Ovaj potez Kim Kardašijan i odluka da nosi haljinu Merilin Monro na Met gali našao se na meti kritika.

 

Mnogi su je optužili da je uništila haljinu, a oštre osude je dobio i muzej jer je dopustio da kreacija ovakve istorijske vrednosti bude nošena na jednom događaju.

 

 

 

 

 

makonda-tracker