Bez njih priča ne bi bila potpuna

Raskošni, bogati i uticajni: Svi kostimi nagrađeni Oskarom (VIDEO)

0

Kada je kostimograf Rodžer K. Furs 1949. godine dobio Oskara za kostim u Hamletu (crno-bela tehnika), a Doroti Dženkins i Barbara Karisnka za "Joan of Arc" (u koloru), tada je zapravo dodeljen prvi Oskar za kostim, odnosno dva, jer su se filmovi tada snimali u obe tehnike...

 

Savremeni film i Oskar

 

foto: Youtube Screenshot

Kada je u pitanju savremeno doba samo su kostimi u "Travels With My Aunt" (1972) kostimografa Entonija Pauvela i "The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert" (1994) kostimografkinja Lizi Gardiner i Tim Šapel dobili Oskara. Iako savremeni filmovi dobijaju nominacije, retko kad ih i zaista osvoje, ova dva gore navedena naslova su izuzetak, i to isključivo iz razloga što su kostimi poprilično futuristički.

 

Zanimljivo je da su i filmovi čija radnja se dešava u budućnosti, a čiji veliki deo atmosfere čine upravo kostimi, kao i enterijer, takođe potcenjena kategorija kada su u pitanju kostimografske nagrade. Od 1967. do danas svega četiri filma iz ovog žanra dobili su nagradu i to "Star Wars" (1977), kostimografa Džona Mola, zatim "The Lord of the Rings: Return of the King" (2003) Ngile Dikson i Ričarda Tejlora, "Alice in Wonderland" (2010) kostimografkinje Kolin Etvud i "Mad Max: Fury Road" (2015) sjajne Dženi Bevan.

 

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker