Bez njih priča ne bi bila potpuna

Raskošni, bogati i uticajni: Svi kostimi nagrađeni Oskarom (VIDEO)

0

Kada je kostimograf Rodžer K. Furs 1949. godine dobio Oskara za kostim u Hamletu (crno-bela tehnika), a Doroti Dženkins i Barbara Karisnka za "Joan of Arc" (u koloru), tada je zapravo dodeljen prvi Oskar za kostim, odnosno dva, jer su se filmovi tada snimali u obe tehnike...

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

Od 1967. godine zvanična postaje samo jedna kategorija dodele, s obzirom da su crno-beli filmovi postali stvar prošlosti. Ono što je zanimljivo jeste to da su nagrade za kostimografiju dobijali gotovo uvek filmovi sa istorijskom tematikom, a vrlo retko oni čija je radnja smeštena u budućnost, o onima koji se dešavaju u modernom vremenu nećemo ni da govorimo.

 

Svakako, za epohe koje su smeštene nekoliko vekova, pa i decenija unazad, treba uložiti popriličan trud ne bi li se ovaj period verodostojno prikazao, piše Elle. Ipak, to ne znači da oni naslovi čija je radnja smeštena u budućnost ne zaslužuju značajnu pažnju na polju kostima, koji su i te kako zapaženi i igraju veliku ulogu u samoj priči.

 

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

Savremeni film i Oskar

 

foto: Youtube Screenshot

Kada je u pitanju savremeno doba samo su kostimi u "Travels With My Aunt" (1972) kostimografa Entonija Pauvela i "The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert" (1994) kostimografkinja Lizi Gardiner i Tim Šapel dobili Oskara. Iako savremeni filmovi dobijaju nominacije, retko kad ih i zaista osvoje, ova dva gore navedena naslova su izuzetak, i to isključivo iz razloga što su kostimi poprilično futuristički.

 

Zanimljivo je da su i filmovi čija radnja se dešava u budućnosti, a čiji veliki deo atmosfere čine upravo kostimi, kao i enterijer, takođe potcenjena kategorija kada su u pitanju kostimografske nagrade. Od 1967. do danas svega četiri filma iz ovog žanra dobili su nagradu i to "Star Wars" (1977), kostimografa Džona Mola, zatim "The Lord of the Rings: Return of the King" (2003) Ngile Dikson i Ričarda Tejlora, "Alice in Wonderland" (2010) kostimografkinje Kolin Etvud i "Mad Max: Fury Road" (2015) sjajne Dženi Bevan.

 

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

Nepravedno izostavljeni i zasluženo nagrađeni

 

foto: Youtube Screenshot

S obzirom da davne 1948. nagrade za kostiime nisu ni postojale, neki zaista veliki filmovi i kostimografi nisu dobili priznanje za svoj zaista izvanredan rad. Kao što su na primer Valter Plunket i Adrijan koji nisu dobili i te kako zasluženog Oskara za "Gone With the Wind" i "The Wizard of Oz".

Dok je čuvena Edit Hed (kostimografkinja sa najviše Oskara u istoriji) mogla sasvim izvesno da ih osvoji još nekolicinu, da je ova vrsta nagrade ustanovljena ranije.

 

Manje poznati i definitivno nepravedno izostavljeni kostimografi koji nisu dobili priznanje za svoj rad su Rene Hjubert za "Jane Eyre" (1943), kao i za "That Hamilton Woman" (1941), te "Fire Over England" (1937). Tu je i Ajrin Lenc za ostvarenja "Picture of Dorian Grey" (1945), "Meet Me in St. Louis" (1944), i "Du Barry Was a Lady" (1943); kao i Majlo Anderson, koji je dizajnirao kostime za "Rhapsody in Blue" (1945), "Yankee Doodle Dandy" (1942), i "The Adventures of Robin Hood" (1938).

 

Međutim, imavši u vidu sve gore navedene stavke, neki od Oskara dobijenih za kostim u poslednjih par decenija, ipak su prilično iznenađujući. Iako u pitanju istorijski kostimirane epohe, kostimi se u ovim naslovima nisu posebno istakli, sa čim ćete se verujemo složiti kada navedemo koji filmovi su u pitanju, to su "The English Patient" iz 1996. i "The Aviator" iz 2004.

 

Oni koji su više nego pravedno kući odneli svoju prestižnu zlatnu statuu, svakako su Majkl Okonor za "The Duchess" (2008), Gabrijela Peskuči za "The Age of Innocence" i Džejms Ašeson za "Dangerous Liaisons" (1988).

U pitanju su raskošni istorijski kostimi, koji su imali ogroman uticaj na ekranu, bez njih priča ne bi imala toliko upečatljivu celinu, kakvu je ostvarila na ovaj način. I kada se sve sumira, na kraju dolazimo do zaključka zašto su baš istorijske epohe (pogotovo one daleke) uvek višestruko nagrađivane na Oskarima, razlog je jednostavan - bez dobrog kostima, veoma je teško prebaciti samu priču u neko prošlo vreme.

 

Naravno, kompletna art direkcija je podjednako važna, ali naposletku, ipak većinu vremena naša pažnja je usmerena na same likove. Da se iza tih likova nalazi samo beli ili crni zid, kao što je ponekad slučaj u pozorištima, a da su obučeni u odgovarajuće kostime, priča bi sasvim leko mogla da se transponuje u određenu epohu, toliki je efekat dobrog kostima.

 

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

Najupečatljiviji iz filmske istorije nagrađenih filmova za kostim

 

Roman Holiday (Edith Head), 1953

Ben-Hur (Elizabeth Haffenden), 1959

La Dolce Vita (Piero Gherardi) crno-beli, 1961

West Side Story (Irene Sharaff), 1961

Doctor Zhivago (Phyllis Dalton), 1965

Star Wars (John Mollo), 1977

Chariots of Fire (Milena Canonero), 1981

A Room with a View (Jenny Beavan and John Bright), 1986

Dangerous Liaisons (James Acheson), 1988

Bram Stoker's Dracula (Eiko Ishioka), 1992

 

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

The Age of Innocence (Gabriella Pescucci), 1993

The English Patient (Ann Roth), 1996

Gladiator (Janty Yates), 2000

Moulin Rouge! (Catherine Martin and Angus Strathie), 2001

Marie Antoinette (Milena Canonero), 2003

The Duchess (Michael O'Connor), 2008

Alice in Wonderland (Colleen Atwood), 2010

The Great Gatsby (Catherine Martin), 2013

The Grand Budapest Hotel (Milena Canonero), 2014

Mad Max: Fury Road (Jenny Beavan), 2015

 

 

makonda-tracker