Dajana: Zlatasti koktel lepote

Kao i uvek, pevačica Slavica Tripunović Dajana izbor šminke za jesen prilagođava svom senzibilitetu, pa za razliku od upečatljivog scenskog make upa svakodnevno na lice nanosi tonirane kreme i nežne nijanse senki, rumenila i sjajeva za usne
0
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Letnji trend u šminkanju, koji je pretpostavljao preplanuo ten i podlogu bakarnih tonova, ukrašen ruževima i sjajevima bronzanih ili pink nijansi, samo će se donekle preneti na predstojeću jesen. Tokom narednih meseci moderan će biti nešto drugačiji izgled koji obuhvata pank i rok odeću pretežno u crnoj boji, a kada je reč o make upu, aktuelan će biti smokey eyes efekat, koji podrazumeva zamrljane senke oko očiju, tamne i nejasne poput dima. Na kapcima se neće nositi samo crna boja, kao ranije, već i tamnoplava i tamnosiva u kombinaciji sa karminima boje šljive.

S druge strane, jaka seksi silueta sa akcentom na ramenima, istaknutim strukom, suknjama srednje dužine i ogrtačima do poda, koju zapovedaju kreatori visoke mode, dozvoljava bled ten i minimalnu šminku. Uz savršen make up, posebnu pažnju treba posvetiti hranjenju kože, zbog čega se preporučuje mešanje adekvatne kreme s tečnim puderom. Na taj način podloga postaje prozračnija i deluje prirodnije. Inspiracija u šminkanju mogu biti osamdesete godine prošlog veka, ali u nešto mirnijoj varijanti.

Pošto joj profesija nalaže korišćenje intenzivne, scenske šminke, pevačica Slavica Tripunović Dajana u slobodno vreme na svoje negovano lice nanosi samo nežne nijanse dekorativne kozmetike.

- Imam veoma osetljivu i suvu kožu koja iziskuje posebnu negu što me podstiče da, kad god mogu, ne koristim šminku. Lice detaljno čistim svake večeri i jutra, a potom na njega stavljam kremu. Tokom dana upotrebljavam make up nežnih tonova, a kad imam profesionalne obaveze, slušam savete stručnjaka. Jedino za potrebe fotografisanja i TV snimanja pristajem na jarke tonove na licu. U mom neseseru obavezni su maskara, rumenilo boje breskve i sjaj za usne. Leti ne nosim puder, dok u zimskom periodu koristim tonirane kreme koje osim što obezbeđuju lepši ten i štite lice. Kao i u oblačenju, i u šminkanju volim jednostavnost, pa biram senke za oči blagih neutralnih tonova, a u posebnim situacijama odlučujem se za one zlataste.

Ove jeseni ponovo su u modi intenzivnije boje, poput vatrenocrvene i narandžaste na usnama, ali i malo nežnije, breskvaste nijanse rumenila. Do izražaja dolaze deblje i tamnije obrve, a poželjno je i da se istaknu trepavice kako bi se postigao upečatljiviji pogled. Trenutno su popularna dva različita looka - mističan i romantično-izazovan. Prvi ćete postići upotrebom ajlajnera i to baš onih koji su se koristili pre dve decenije, a romantičnim damama odgovara prozirna šminka sa blagim nanosima senki i pudera i diskretnim ruževima.

Piše: Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 105. broju magazina Story, 25. septembra 2007. godine.

makonda-tracker