Šta su paraben free preparati

0
Na koji način možemo pravilno da negujemo svoju kožu, kako da je podmladimo ili zadržimo njenu svežinu uz prirodne preparate, otkriva naša stručna saradnica.
Foto: Luka Šarac, Story press, Shutterstock
Foto: Luka Šarac, Story press, Shutterstock

Trend vraćanja prirodi proširio se i na kozmetiku. Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije iskusila neželjena dejstva pogrešno izabrane kreme ili losiona sa primamljivim high-tech supstancama koje obećavaju večnu mladost i preobražaj tokom nekoliko dana. Prosečna odrasla osoba dnevno upotrebi devet preparata za ličnu higijenu i negu te tako biva izložena dejstvu čak 126 hemikalija.
Koža je najveći organ našeg tela preko koga se znojenjem vrši eliminacija toksina, ali i njihova apsorpcija u sistemsku cirkulaciju preko lojnih žlezda i folikula dlake. Znači da će sve što nanesemo na kožu biti jednim delom apsorbovano i uneto u naš organizam. Većina naučnika slaže se da je oko 80 odsto danas poznatih tumora u tesnoj vezi sa oko 200 sintetskih, toksičnih supstanci. Tako je jedna studija u Velikoj Britaniji pokazala vezu između metil-parabena (supstance koja se koristi kao konzervans u kremama, kupkama, losionima…) i tumora dojke eksperimentalnih životinja. Sve to uslovilo je svetsku kampanju takozvanih  paraben free kozmetičkih preparata, bez obzira što ovi dokazi nisu zvanično potvrđeni, kao što ni parabeni nisu zabranjeni za korišćenje u kozmetičke svrhe.

 

INDIVUDUALAN PRISTUP

Nakon dugogodišnjeg iskustva i stručnog usavršavanja na poljima antiage medicine, farmaceutske tehnologije i farmakologije biljnih preparata, kao i u skladu sa svetskim trendovima, nastala je ideja da ovakve luksuzne prirodne preparate treba prilagoditi i individualnim  potrebama korisnika, što nije česta pojava na tržištu. Razlog za ovakav pristup formulacije krema leži pre svega u  sve većim potrebama za detoksikacijom, hidratacijom, regeneracijom kože zbog uticaja stresa (pušenje, ishrana, endogeni stres, UV zračenje…), kao i ogromnog zagađenja koje je najveći problem današnjice i njegove posledice najčešće se manifestuju na koži. Različiti tipovi epiderma reaguju drugačije na ove endogene i egzogene faktore, pa je u izradi krema često potreban individualan pristup.

NEGA PO GODIŠNJEM DOBU
 
Svako godišnje doba iziskuje poseban pristup nezi kože. Tako je nakon leta potrebno izvršiti rehidrataciju kako spolja tako i iznutra.
Zatim nakon uklanjanja mrtvih ćelija koje zapušavaju pore (upotrebom adekvatnog pilinga), neophodan je izbor adekvatne  hidrantne  dnevne  kreme koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Pri izboru  dnevne kreme ne zaboravite da ona mora imati zaštitni faktor (najmanje SPF 15) jer se štetne posledice sunca (fotostarenje, hiperpigmentacija) osećaju tokom cele godine.  Na tržištu postoje brojne hidrantne kreme prilagođene različitom tipu i zrelosti kože, pa je za pravilan izbor neophodan savet stručnjaka, gde je posebno značajno odrediti stepen hidratacije i tako preporučiti adekvatnu kremu. Važna je i hidratacija celog tela jer su so i  sunce uradili svoje, što je kožu učinilo  suvom, grubom i oslabili njenu odbrambenu moć. Stoga se preporučuje, kao i u slučaju nege lica, nega tela hidrantnim kremovima, bogatim biljnim ekstraktima (ekstrakti nevena, kamilice i aloe, ginko bilobe...), biljnim uljima (bademovo, maslinovo, jojoba, borago, avokado), voskovima (shea butter, cacao butter), kao i supstancama sa izrazitim vlažećim efektom, kao što su urea, alantoin i hijaluronska kiselina, koji vraćaju koži vlažnost i elastičnost utičući time na ponovno uspostavljanje njene zaštitne uloge.

Piše: dr Ioanna Batisalou, antiejdžing doktor

TAGOVI: 123lepota
makonda-tracker