Spremite se za leto od glave do pete

0
Pre nego što dođu vreli dana kada će telo biti izloženo pogledima, svaki njegov deo treba pažljivo da se sredi. Naša stručna saradnica Dragica Kuzman - Petrović. navodi tretmane nakon kojih ćemo biti spremne za leto
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovo je doba kada koži lica i tela treba da posvetite posebnu negu kako biste je pripremili za predstojeće visoke temperature, izlaganje suncu, a time i zaštitili od starenja i stvaranja bora. Pre svega, vašoj koži potrebna je revitalizacija posle duge zime koja je neminovno usporavala njenu prirodnu obnovu.

 

PILING KOŽE

Prvo što morate da priuštite svojoj koži jeste piling lica i tela. Reč je o postupku uklanjanja izumrlih površinskih slojeva epiderma. Preparati za piling treba da sadrže isključivo biljne sastojke - ekstrakte biljnih i etarskih ulja, antioksidanse i vlažeće faktore. Bilo da je reč o kremama, gelovima ili serumima, kombinacija sastojaka mora da bude pažljivo odabrana i između ostalog, neophodno je da sadrži visoke koncentracije hijaluronske, mlečne i amino kiseline koje vlaže, hrane i obnavljaju kožu. Za piling lica posebno je dobar biljni preparat koji sadrži ekstrakt zelene i smeđe alge, glukonat cinka i ekstrakt indijske smokve. Ovi sastojci ne samo da obnavljaju epiderm, već ga i osnažuju tako da koža sama stvara odbrambeni mehanizam. Oni takođe dubinski hrane kožu i stvaraju zaštitni film sprečavajući upale i smanjujući mogućnost da se javi alergija na sunce. Izuzetne rezultate daje i krema za regeneraciju obogaćena argonovim uljem i karite buterom organskog porekla. Time što pospešuje obnavljanje ćelija, ona štiti kožu i od starenja.

 

HIDRATACIJA KOŽE

Da biste koži vratili mekoću i blistav izgled, potrebno je da pažnju posvetite hidrataciji celog tela, a za to su najbolji hidratantne kreme bogate biljnim ekstraktima nevena, aloe, ginko bilobe, kao i uljima (bademovo, ulje jojobe, avokada...). Preparat treba da sadrži i vitamine E, C i B koji kao snažni antioksidanti koži vraćaju svežinu i energiju. Tek na tako pripremljenu i dubinski regenerisanu kožu možete stavljati odgovarajuću masku kako bi njeni efekti bili potpuni.

 

MASAŽA

Koži tela, kao i lica, potrebna je i masaža jer se i na taj način uklanjaju mrtve ćelije koje blokiraju njeno podmlađivanje. Osim toga, masažom se odstranjuje sekret lojnih i znojnih žlezda, otvaraju se pore, poboljšava resorpcija kože, cirkulacija i njen metabolizam. Masažom se postiže elastičnost, gipkost i svežina.

 

RUKE KAO OGLEDALO ŽENE

Kruna u negovanju ruku jeste tretman ružičastim parafinom koji im daje nežnost i mekoću. Na ruke se stavlja topli parafin da odstoji dvadeset minuta, posle čega sledi kozmetički manikir. Nokti se skraćuju ravnim makazicama. Treba pratiti njihov prirodni oblik vodeći računa da svaki bude podjednako skraćen. Prilikom turpijanja noktiju, pokrete treba izvoditi u svim pravcima kako bi oni dobili finiji oblik i glazuru. Zatim prste treba potopiti u posudu sa toplom vodom u kojoj je prethodno rastvoren šampon. Posle desetak minuta, ruke obrišite mekanim peškirom i onda odvajajte kožicu od površine noktiju potiskujući je u suprotnom pravcu od rasta nokta. Ukoliko su zanoktice veoma izražene, odrežite ih kosim makazicama i u jednom komadu, počevši od spoljnjeg ka unutrašnjem uglu. Čišćenje gornje površine noktiju radi se mekšom turpijom, a pokrete treba izvoditi blago. Na kraju nokte prebrišite vatom namočenom u dezinfekcioni rastvor. Pre lakiranja, preporučljivo je naneti podlogu koja štiti i hrani nokte. Za njihovu negu preporučljive su tople kupke sa vitaminskim biljnim uljima ili blago kiseli tonici.

 

NEŽNA STOPALA

Ono što vas dodatno čini damom jesu zdrava i lepa stopala. Pošto su ona donedavno trpela u zimskoj i zatvorenoj obući, potrebno je da im priuštite SPA tretman sa kupkom od prirodnih sastojaka. Preporučujem esencijalna ulja koja deluju antiseptički i lavandu za opuštanje. Posle toga stopala detaljno obrišite frotirskim peškirom. Nokte secite uvek ravno, nikako ukoso (da ne bi došlo do urastanja). Krajeve oblikujte turpijom, a zanoktice potiskujte kao i kod manikira. Sledeći postupak je čišćenje peta turpijom ili kamenom za odstranjivanje viška hrapave kože. Da bi vaša stopala bila zdrava i odmorna, takođe im je potreban piling. Najbolje je da se za to koristi hidratantno mleko ili gel za tuširanje sa dodatkom aromatičnog ulja, pri čemu stopalo trljajte kružnim pokretima. Sveži, blistavi i lakog koraka, dočekajte predstojeće leto.

Dragica Kuzman - Petrović

 

makonda-tracker