Beauty reporter: Kako se boriti protiv celulita

0
U poslednjih dvadesetak godina intenzivno se priča o ovom problemu pa se stiče utisak da su se simptomi narandžine kore na koži pojavili tek u novije vreme i da ih je sa sobom doneo ubrzani način života. Savete kako se boriti protiv celulita daje Vam naš struč
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Celulit je pre svega estetski problem žena koji se javlja već u adolescenciji, a tokom života pogađa 80-90% žena. Podrazumeva promene u potkožnom vezivnom tkivu, kad počinju da se nakupljaju masne ćelije koje zajedno sa viškom vode u međućelijskom prostoru stvaraju naslage, spolja vidljive kao celulit. Najčešće se javlja na bokovima, zadnjici, stomaku, kolenima i nadlakticama. Stiče se utisak da ne bira svoje žrtve jer je sve primetniji i kod mladih devojaka.

Kao jedan od glavnih uzroka ove pojave treba istaći nepravilnu ishranu - pre svega prevelike količine masnoće, šećera i soli, zatim uticaj ženskih hormona, genetsku predispoziciju, fizičku neaktivnost, lošu cirkulaciju, kao i loše životne navike (duvan, alkohol, nedostatak sna...). U borbi protiv narandžine kore preporučuju se čvrste masaže, limfna drenaža, razni postupci ubrzavanja cirkulacije, fizička aktivnost, kao i pravilna ishrana.

PREPARATI U BORBI PROTIV CELULITA

Estetik slim studio u borbi protiv celulita koristi najsavremenije aparate. Jedan od tih aparata svakako je LPG-Cellu M6 Keymodule, koji radi na principu kružne masaže koja se ostvaruje uz pomoć dva motorizovana valjka i negativnog pritiska (vakuma). S obzirom na to da je vakuum elektronski kontrolisan, valjci se stalno prilagođavaju i dopiru do svih slojeva kože i regija tela. Na taj način se poboljšava cirkulacija, povećava se protok krvi čime je bolja ishrana i oksigenacija tkiva. Ubrzava se proces razgradnje masnog tkiva, putem limfnog sistema celulit biva redukovan, a koža postaje elastična i čvrsta. Ultrazvučna kavitacija takođe je jedna od izuzetno delotvornih metoda lečenja celulita jer direktno utiče na smanjenje volumena masnih ćelija, pa samim tim i na celulit. Bitno je istaći da napredna tehnologija ultrazvučne kavitacije selektivno razbija potkožne masne ćelije, dok koža, krvni sudovi, nervi i mišići ostaju netaknuti. Tajna leži u tačno određenoj frekvenciji ultrazvuka na koju reaguju isključivo masne ćelije. Nakon, i u toku tretmana nema bolova i neprijatnosti te se klijentkinje mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. U borbi protiv celulita  moraju se upotrebiti kvalitetni kozmetički preparati i provereni postupci.

 

DA LI JE SPAS U DIJETI

Za uspešne rezultate treba uključiti fizičku aktivnost, kao i pravilnu ishranu. Međutim dijete i izgladnjivanje ipak nisu nikakvo rešenje jer su pre svega nezdravi za organizam, a niskokalorična ishrana otežava proces razgradnje masnoća. Stoga, problemu celulita treba pristupiti ozbiljno i tretirati sve uzročnike koji ga izazivaju. Fizička aktivnost ubrzava proces peglanja narandžine kore. Kod onih osoba koje ili nemaju dovoljno vremena, ili im je isuviše naporno da odlaze na redovne treninge, idealna zamena bi bio tretman elektrostimulacije mišića. Elektrostimulacija mišića je metoda koja podstiče mišićnu  aktivnost  postavljanjem elektroda na problematične, ciljane delove tela, gde stvaraju specifične kontrakcije za različite rezultate, kao što su: uklanjanje masnoća, mršavljenje, uklanjanje celulita, povećanje mišićne mase, eliminaciju toksina. To je u stvari pasivno vežbanje mišića.

 

ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Detoksikacija organizma takođe je vrlo bitan činilac u lečenju celulita. Ima zadatak da pospeši proces čišćenja organizma od raznih toksina. Postiže se limfnom drenažom koja je najbitniji deo detoksikacije jer podstiče limfni tok, čime se ubrzava izbacivanje toksina, zatim aplikacijom raznih pakovanja za telo kao što su maske od mikroniziranih morskih algi, blata mrtvog mora ili gipsanih maski čiji je cilj oslobađanje organizma od suvišne vode i toksina. Ujedno neguju i zatežu kožu tela.

Jelena Vekecki, fizioterapeut

makonda-tracker