Kako sprečiti prolećno opadanje kose?

0
Sigurno ste primetili da kosa u proleće više opada. A i izvan sezone, 80% muškaraca ima problem sa opadanjem ili proređivanjem kose sa temena, dok žene u menopauzi doživljavaju proređivanje kose. Briga o bujnoj kosi treba da počne pre nego što proređivanje poč

Dva problema i dva rešenja za bujnu kosu

Kraj proleća i početak leta, vreme je za intenzivnu zaštitu kose od opadanja, za jačanje njenog korena.

Folikul dlake je, u proseku, aktivan oko osam godina (faza rasta), posle čega ga prati faza mirovanja/regresije. Tada dlaka ispada iz folikula; zatim započinje novu fazu rasta. To se dogadja oko 14 puta u životu pre nego što aktivnost folikula potpuno prestane.

Ovaj prirodni sled je često narušen, kod muškaraca usled genetike, kod žena usled menopauze. Često se dešava da kosa opada i proređuje se i iz drugih razloga.

Nasledni gubitak kose je predispozicija, a ne bolest i ne može se lečiti. Zato je važno redovnom negom učiniti sve da se ovaj proces uspori.

Muške muke sa kosom

Nasledni gubitak kose (androgenetska alopecija) zabrinjava 80% muškaraca, a nastaje usled preosetljivosti folikula dlake na dejstvo hormona testosterona (DHT). Iako testosteron pospešuje rast dlake na bradi, on slabi folikule kože temena. Ove folikule umiru prevremeno, zato što testosteron prekida njihovo snabdevanje energijom. Jedan od dokazanih načina borbe protiv opadanja kose kod muškaraca je kofein u visokoj koncentraciji. Kofein doprinosi boljoj ishranjenosti korena dlake i suzbija dejstvo testotsterona.

Dokazano je da je dovoljno 120 sekundi da kofein prodre u koren dlake. Zato kofeinske šampone ostavite na koži glave tačno toliko, i isperite. Nemojte čekati da kosa počne da opada - delujte preventivno.

Preporučujemo Alpecin šampon sa kofeinskim kompleksom koji je je nagrađen Evropskim patentom za otkriće testosteronske supresije, na bazi aktivnog kofeinskog kompleksa, a dostupan je u varijacijama za normalnu, suvu, masnu ili kožu sa peruti.

Žene žele bujnu kosu

Nasledno opadanje ili proređivanje je i najčešći uzrok gubitka kose. Ova tendencija se može naslediti bilo sa očeve, ili sa majčine strane. Kod žena sa ovom crtom se razvija proređivanje, ali ne i potpuni gubitak kose, to je pseudo-androgena (ženska) alopecija i može započeti u adolescentskom uzrastu, dvadesetim, ili tridesetim godinama.

Sve do menopauze, koren ženske kose je zaštićen estrogenom. Nakon menopauze, ova zaštita se smanjuje i pojačava se uticaj muških hormona koji uskraćuju snabdevanje folikula dlake energijom. Kao rezultat ovih promena je proređena kosa, tanja vlas, prerano ispadanje vlasi, kosa postaje providna i linija kose se povlači unazad.

In-vitro testovi koje su radili dermatolozi Univerziteta u Jeni, na folikulima genetski predisponiranih osoba, dokazali su da kofein obezbedjuje zaštitu od štetnog dejstva testosterona. Kofein su, zbog efikasnosti i dobrog podnošenja, preporučili u tretiranju problema opadanja kose, ali i u prevenciji kod osoba koje imaju genetsku predodređenost.

Preporučujemo Plantur 39 šampon i losion na bazi fito-kofeinskog kompleksa koji štiti koren kose od iscrpljivanja izazvanog hormonima. Preparat sprečava testosteron da napadne koren dlake i spreči je da se snabdeva energijom. 

 

makonda-tracker