naučno dokazano

Svako od nas može da uradi barem dve: Naučnici otkrili 8 stvari koje mogu da uspore starenje do 6 godina

0

Naučnici su istraživali i zaključili koje su to stvari koje usporavaju starenje. 

foto: RubberBall / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: RubberBall / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su otkrili osam zdravstvenih mera koje mogu usporiti proces starenja tela za šest godina.

 

Održavanje telesne težine, šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska uz održavanje zdravog spavanja i režima ishrane, redovna fizička aktivnost i izbegavanje duvana mogu usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci.

 

Studija sugeriše da ove mera promovišu dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja tela. 

 

Nalazi, zasnovani na podacima više od 6.500 odraslih osoba sa prosečnom starošću od 47 godina, predstavljeni su na konferenciji Naučnih sesija Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji.

 

Da bi izmerili biološku starost osobe istraživači su proverili njihov metabolizam i funkcije organa.
Da bi izmerili biološku starost osobe istraživači su proverili njihov metabolizam i funkcije organa.foto: pikselstock/Shutterstock

Istraživači su rekli da su ljudi sa najboljim kardiovaskularnim zdravljem bili oko šest godina biološki mlađi nego što im piše u ličnoj karti. 

 

- Ova otkrića nam pomažu da razumemo vezu između hronološke starosti i biološke starosti i kako praćenje zdravih životnih navika može da nam pomogne da živimo duže - rekao je Donald Lojd Džons, predsednik grupe za alate za procenu zdravlja.

 

- Svi žele da žive duže, ali što je još važnije, želimo da duže živimo zdravije kako bismo zaista mogli da uživamo i da imamo dobar kvalitet života što je moguće više godina - kaže Džons.

 

Da bi izmerili fenotipsku ili biološku starost osobe, istraživači su proverili njihov metabolizam i funkcije organa.

 

Fenotipsko ubrzanje starenja je razlika između nečije biološke starosti i stvarne starosti, sa višim vrednostima koje ukazuju na brže biološko starenje.

 

- Takođe smo pronašli još jednu vezu – kako zdravlje srca raste, biološko starenje opada -  Nour Makarem, asistent profesor na Mailman školi za javno zdravlje

 

makonda-tracker