korisno

Koji JEFTINI proizvodi za lice daju dobre rezultate? Srpska lekarka otkriva tajnu koju kozmetičke kuće ne žele da znamo

0

Najskuplje ne znači uvek i najbolje, a jedna naša poznata dermatološkinja podelila je spisak proizvoda koje možemo kupiti po nižoj ceni, kao i koji bi trebalo da budu skuplji

Neki jeftiniji proizvodi za negu lica mogu biti jednako efikasni kao skupi
Neki jeftiniji proizvodi za negu lica mogu biti jednako efikasni kao skupifoto: Pressmaster/Shutterstock

Tik Tok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu jer na zabavan način i u kratkoj formi nudi praktične savete u mnogo oblasti. Očekivano, jedna od omiljenih jeste nega lica i tela, a u srpskom kutku ove mreže jedna od popularnijih korisnica Tik Toka je dr Nevenka Dokmanović, dermatološkinja sa 20 godina iskustva u lečenju i nezi kože i pionirka estetske dermatologije.


Ona pruža obilje zanimljivih i korisnih saveta, a nedavno je svojim pratiocima podelila tajnu koju velike kozmetičke kuće verovatno ne žele da znamo – ne moramo baš uvek da koristimo najskuplje moguće da bismo dobili adekvatnu negu.


Naime, ona je podelila snimak u čijem je opisu istakla da nećemo pogrešiti ukoliko kupimo neke ekonomičnije proizvode, ali to važi samo za određene preparate. Međutim, na pojedinim proizvodima ne bi trebalo štedeti jer je njihova formulacija obično značajno efikasnija.

 

Kako je ona pokazala u svom snimku, slobodno možemo da potrošimo manje novca na:

 

  • sredstvo za umivanje
  • micelarnu vodu
  • SPF kremu


S druge strane, odličan efekat ćemo postići sa skupljim proizvodom ukoliko biramo:

 

  • vitamin C
  • retinol
@dr_nevenka_dokmanovic Postoje proizvodi,gde nećete pogrešiti ako kupite jeftiniji,kao što su umivalica,micelarna voda ili krem sa spf.Ali ako se mislite d ali da date više novca za retinol ili vitamin C,odlučite ae za skupji.Ti proizvodi dugo traju,a oni skuplji imaju efikasnije formulacije,koje će stvarno delovati. #skinmedic #negakože #skincare #micelarnavoda #umivalica#spf ♬ It's Tricky - RUN DMC

Kako je nedavno za Byrdie objasnila dermatološkinja dr Šarlot Birnbaum iz uglednog njujorškog medicinskog centra Spring Street Dermatology, proizvodi za koje je naučno dokazano da su efikasni nisu uvek najskuplji.


Razlika između pristupačne i skupe hidratantne kreme može biti u nekoliko stvari: marketingu, pakovanju i eventualno "vlasničkim" sastojcima – istakla je.

 

Generalno, skupo ne znači uvek bolje. Ovi zaštićeni sastojci mogu biti skuplji jer su retki, ali to ne znači i da su efikasniji. Često nemamo naučne dokaze da su ovi sastojci zapravo vredni svoje cene.

 

Jeftini proizvodi za negu lica mogu dati odlične rezultate
Jeftini proizvodi za negu lica mogu dati odlične rezultatefoto: SabOlga/Shutterstock

Mnogi su saglasni da cenu proizvoda često povećava marketing.


Ipak, s druge strane, neretko se u pojedinim skupljim proizvodima nalazi veća koncentracija "dobrih" i aktivnih sastojaka, koji su u nezi kože namenjeni lečenju i ciljanju specifičnih problema. Recimo, takva je hijaluronska kiselina, koja pomaže kod suve kože, a u skupljim preparatima je često slučaj da je ima u većoj koncentraciji, mada ni to nije pravilo.


U svakom slučaju, čitajte sastojke pažljivo i mudro birajte najbolje za svoje lice, a sada znamo i da to ne mora uvek da bude ono najskuplje.

 

 

makonda-tracker