Story well being: Jaja - Simbol života

0
Kao namirnica neverovatne biološke vrednosti i hranjivosti jaje ima veoma mnogo značaja u ishrani, ali se delotvorne materije koje ga čine sve češće koriste i u kozmetici. Zanimljivo je da holivudska glumica Nikol Kidmen večera dva do tri obarena jaja, kako se
Foto: Shutterstock/Guliver
Foto: Shutterstock/Guliver

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje! S ovim su se složili i naučnici koji su dokazali da jaja imaju sličan učinak kao lekovi koji snižavaju krvni pritisak. Posebno su preporučljiva pržena jaja, popularna jaja na oko.

Pušenje, manjak fizičke aktivnosti i konzumiranje hrane bogate masnoćom opasniji su za zdravlje od kokošjih jaja jer utiču na visinu lošeg holesterola u krvi koji pak može uzrokovati niz komplikacija. Naučnici iz Kanade ustanovili su kako jaje u kontaktu sa enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam deluju poput leka. Takođe je ustanovljeno kako holesterol koji se nalazi u jajetu uzrokuje najniži stepen rizika obolevanja od bolesti srca.

NAUČNA ISTRAŽIVANJA

British Heart Foundation preporučuje da se nedeljno ne jede više od tri jaja i poručuje da se jedu ujutro kako bi konzumenti imali energije za ostatak dana. Savremena nauka upozorava kako je netačna doskorašnja tvrdnja da jaje više šteti nego koristi, a javnost mora da zna da sme pojesti koliko god jaja želi jer se jaja ubrajaju u zdravu hranu.

DIJETA

Jaja se često zabranjuju ljudima koji su na dijeti, međutim to su najlakše probavljivi proteini. Svaki dan možete pojesti dva kuvana jaja ili kajganu od pet belanaca bez straha da ćete se ugojiti. Jedno celo kuvano jaje ima 75 kalorija, a kuvano belance samo 17 kalorija.

 

JAJA U KOZMETICI

Preparati na bazi jaja mogu oživeti beživotnu kosu i oporaviti suve i ispucale vrhove ili nam pomoći da se rešimo proširenih pora i revitalizujemo umornu kožu lica. Za pakovanja i maske koristite jaja iz ekouzgoja koja između ostalog sadrže dva puta više vrlo vrednih, žutih pigmenata. Po pravilu pakovanje za kosu nanosite na prethodno oprane i vlažne vlasi. Da biste pojačali njihovo delovanje, na glavu stavite plastičnu kapu za tuširanje i zamotajte je ugrejanim peškirom. Pakovanje držite 15 do 20 minuta, a potom kosu dobro isperite mlakom vodom da se jaja ne stvrdnu, a po potrebi i vrlo blagim šamponom. Maske za lice, osim prstima, na kožu možete naneti kuhinjskom četkicom ili u njima izdašno namočite kozmetičke pamučne blazinice i rasporedite ih po licu. Maske za lice, baš kao i pakovanje za kosu, nakon 15 do 20 minuta delovanja dobro isperite mlakom vodom.

TRETMAN ZA PODMLAĐIVANJE

 Lice namažite belancem i ostavite da deluje 5 minuta, a pri tom ne pokrećete mišiće. Kožu zatim isperite mlakom vodom, pokrijte lice pamučnim peškirom namočenim u vrućoj vodi i ostavite da deluje nekoliko minuta. Ceo postupak ponovite 3 do 4 puta. Nakon toga sve ponovite još toliko, samo sada lice pokrijte peškirom namočenim u ledenohladnoj vodi. Na kraju na lice nanesite svoju kremu. Postupak ponavljajte 14 dana zaredom, četiri puta godišnje, a najbolje na prelasku godišnjih doba.

 

Piše: Ksenija Konić

 

 

 

makonda-tracker