Zaštitite kožu od hladnoće

0
Koji period godine je najbolji za obnavljanje oštećene kože otkriva dermatology Nevenka Dokmanović iz estetskog centra Skin Medic
foto: Story press
foto: Story press

U jesen je idealno raditi sve dermatološke tretmane koje smo odlagali zbog sunca. Upravo u ovom periodu treba obnoviti suncem oštećenu kožu i pripremiti je za zimu. Zajedno sa letnjom odećom, iz upotrebe treba izbaciti i kreme koje smo koristili tokom leta. S hladnijim vremenom lojne žlezde smanjuju aktivnost, pa koži nedostaju prirodni hidrantni faktori koje možemo nadoknaditi odgovarajućom negom ili odlaskom kod dermatologa.

Na koji način možemo da negujemo kožu kod kuće?

Najvažnije je pravilno čišćenje, što znači umivanje vodom i gelom za odgovarajući tip kože. Potom, koža se očisti losionom koji ne sme da sadrži alkohol i tek onda se nanese dnevna hidratantna krema koja bi, za ovaj period, trebalo da sadrži vitamin C. On jača kožu, a za onu stariju pogodne su kreme sa retinolom koji ima moćan podmlađujući i osvežavajući efekat. Za jaču hidrataciju izrazito suve kože pogodne su kreme sa ureom, hijaluronom, jojobom, uljem karite... U večernjim časovima posle čišćenja kože i losiona, treba naneti hranljivu kremu za lice. Ne treba je utrljavati, već blago utapkati i ostaviti da deluje 20 minuta, nikako celu noć, jer ćete se probuditi otečeni. Kremu na lice i ruke staviti najkasnije do 30 minuta pre izlaska iz kuće.

Šta je najbolja priprema za zimu?

Niz dermatoloških tretmana, a jedan od njih je mezoterapija lica, kojom sprovodimo takozvanu jesenju vitaminizaciju kože, odnosno aplikaciju vitamina, hijalurona, hidrirajućih faktora, a sve u cilju dobijanja jedrije, svežije i zdravije kože lica, vrata, dekoltea i šaka. U ovom periodu se najčešće rade i hemijski pilinzi, koji dubinski čiste kožu od nečistoća i mrtvih ćelija, ali isto tako uklanjaju i pegice koje smo dobili na letnjem suncu, i čine kožu ujednačenom i negovanom. Biorevitalizacija lica je neophodna upravo kao priprema za hladne dane, jer u najkraćem roku hidrira kožu. Ovim tretmanom hrani se kompletna kožu lica, vrata i dekoltea preparatima sa čistim hijaluronom, a na taj način se obnavlja struktura kože i stimulišu fibroblasti koji produkuju kolagen i elastin, odgovorne za lep i zategnut oval lica. Koža je glatka, obezbeđena antioksidantnom zaštitom i spremna za borbu protiv suvog i zagađenog vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i protiv vanjskog mraza. Nega kože u jesenje-zimskom periodu mora biti intenzivna i sprovoditi se u kontinuitetu jer u suprotnom možemo prve prolećne zrake dočekati sa isušenom, crvenom i znatno starijom kožom.

makonda-tracker