nega pre svega

RUKE SU VAM GRUBE, CRVENE I ISPUCALE? Evo na koje načine možete očuvati zdravlje kože, naročito zimi!

0

Atopijski dermatitis nije stran u današnje vreme, naročito zbog agresivnih sapuna i deterdženata.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Koži na rukama je neophodna zaštita od čestog pranja i niskih temperatura, a najvažnije je ojačati kožnu barijeru koja štiti ruke od raznih uticaja. Ona je posle kože na licu najizloženija je svim spoljnim faktorima i zato je neophodno posvetiti joj posebnu pažnju i negu.

 

Zbog pandemije i češćeg pranja i dezinfikovanja ruku, a posebno u zimskim i hladnim danima, kada hladan vazduh slabi barijeru kože, briga o rukama je još izraženija. Najvažnije je ojačati barijeru i nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Ova dva saveta će pomoći vašim rukama da opet budu nežne i lepe.

 

Intenzivna hidratacija

 

Upotreba hidratantne kreme nakon svakog pranja ruku izuzetno je bitna, a vaše ruke će vam biti zahvalne i ako ih ponovo namažete nakon 20-30 minuta kako biste im priuštitli dodatnu hidrataciju. Prilikom izbora negujućih preparata trebalo bi da znate da su najučinkovitiji oni koji sadrže glicerin, prirodna ulja ili ši buter. Radi intenzivne hidratacije jednom nedeljno pre spavanja namažite deblji sloj losiona ili kreme na ruke, a nakon što koža upije, stavite pamučne rukavice i prespavajte sa njima. Ovaj trik koriste svi modeli za ruke dan pre snimanja kampanja.

Ruke
foto: Profimedia

Parafinska pakovanja

 

Tretmani parafinskim voskom već godinama se koriste za lečenje ispucale kože na rukama i stopalima. Potrebno je da najpre rastopite parafinski vosak, a potom ga nanesete na čitavu površinu šaka. Kada se gornji sloj voska osuši stavite rukavice i sačekajte da deluje nekih 15 minuta. Nakon toga, skinite rukavice i ukonite vosak s ruku. Videćete da će vaša koža istog trenutka biti znatno mekša i glatkija jer ovaj tretman uklanja mrtve ćelije sa kože i poboljšava perifernu cirkulaciju.

 

Minimalna upotrebna agresivnih, tečnih sapuna za ruke

 

Oni vam mogu načiniti kožu grubom, a neretko može stvoriti i rane i crvenilo, što nazivamo atopijski dermatitis.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker