uvek u trendu

Street style kraljica Tamara Kalinić ih OBOŽAVA: 3 fore za nošenje horizontalnih pruga tako da ne dodaju kilograme

2

Svi smo čuli za teoriju da horizontalne pruge vizuelno dodaju poneki kilogram, a ova teorija nije neutemeljena iako stručnjaci kažu da razlika zapravo nije tako krupna — šire nas vrlo (vrlo, vrlo) malo. U određenom broju slučajeva, ovakve pruge zaista mogu da rašire siluetu i nisu preterano laskave, ali to je samo zato što se nose pogrešno!

foto: Instagram
foto: Instagram

Kako je pokazala studija dr Virena Svamija, profesora socijalne psihologije britanskog Univerziteta Anglija Raskin, horizontalne pruge zapravo uopšte nisu toliko loš izbor.

 

On je sproveo istraživanje u okviru kog je ista žena nosila odeću s horizontalnim prugama, potom vertikalnim i na kraju bez pruga, a ostali učesnici su ocenjivali njen izgled. Rezultati su pokazali da su oni smatrali da ova žena zaista izgleda nešto šire kada hosi horizonalne prugice, ali tek neznatno.


Ljudi verovatno ne treba toliko da brinu o nošenju vertikalnih ili horizontalnih pruga. One zapravo ne prave toliku razliku kada je reč o tome kako vidimo visinu i težinu — istakao je dr Svami.

 

Da one zaista imaju tako dramatičan efekat, horizontalne pruge verovatno ne bi bile popularne koliko jesu, i to decenijama, a među onima koji ih rado i često nose je i srpska influenserka Tamara Kalinić. Ona je samo proteklih nedelja ponela nekoliko takvih komada, a najpre smo je videli u veličanstvenom crno-belom boho ogrtaču modne kuće Etro...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)

 

...  nakon čega je ponela beli džemper s bež prugicama u spoju s belim pantalonama pariske modne kuće Bash...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)


... da bi pre nekoliko dana njujorškim ulicama prošetala u toploj svetlosmeđoj rolci  sa crnim prugama!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)

 

I u svakoj situaciji izgledala je onako kako nas je navikla — spektakularno!

 

Šta to Tamara i njene koleginice rade drugačije od ostalih, pa im horizontalne pruge vizuelno ne šire figuru?

 

  • Uvek imajte u vidu veličinu


Stilisti savetuju da pri kupovini odevnih predmeta s horizonalnim prugama odaberemo pravu veličinu, ni broj manju, a definitivno ne broj veću odeću. Visoke i punije devojke bi uglavnom trebalo da biraju punije i šire razmaknute pruge, dok one sitnije građe najbolje izgledaju kad nose tanke pruge koje su bliže jedna drugoj. Tako ćete stvoriti ravnotežu i izgledati najbolje moguće!

 

  • Koristite pruge kao detalj, a ne kompletan look


Šta to u principu znači? Ono što smo videli na primeru Tamare Kalinić: nikada, ali nikada ne nosite horizontalne pruge od glave do pete, već samo na jednom komadu, kao statement deo kombinacije.

 

  • Kombinujte s prugama na aksesoarima


Definitivno nije dobra ideja nositi prugasti džemper s prugastim pantalonama, ali je dodatak u vidu torbice ili čizama s prugama odlična ideja!
Ukoliko se plašite ovakvog eksperimentisanja, i jedan prugasti šal će biti dovoljan.

makonda-tracker