ikona stila

JEDNOSTAVNOST JE KLJUČ ELEGANCIJE: Saveti čuvene Koko Šanel kojih slavne dame i danas pridržavaju

1

Legendarna Koko Šanel, koja je napravila revoluciju i ostavila neizbrisiv trag na svetskoj modnoj sceni, rođena je na današnji dan pre 136 godina.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Koko Šanel, najznačajnija modna dizajnerka u prošlom veku koja je pokrenula pravu revoluciju u ženskom odevanju, rođena je 19. avgusta 1883. godine. 

 

Oslobodila je žene korseta i promenila njihove živote dizajnirajući jednostavnu i praktičnu odeću koja ne sputava. Gabrijel Koko Šanel kretorka je "male crne haljine", uvela je pantalone u žensku modu i počela je da stvara odeću u kojoj žene mogu odlaziti na sport. Ova francuska dizajnerka i danas važi za ikonu stila, a njeni saveti za modu i lepotu ostaće upamćeni.

 

Izabrali smo 5 saveta kojih se žene i danas pridržavaju.

 

foto: Profimedia

1. Jednostavnost je kljuc prave elegancije

 

U svakoj odevnoj kombinaciji pažnju skrećemo na određeni deo tela. Prema Koko, treba istaći baš taj okvir i oblik, a ne da ističemo samu odeću. Jednostavnost je najbolji način da se to postigne. Zato je jedan od najpopularnijih modnih saveta Koko Šanel baš onaj gde kaže kako se "dama treba pogledati u ogledalo i ukloniti jedan modni dodatak pre izlaska iz kuće".


2. "Moda je arhitektura: stvar je u meri."

 

Naše telo izgleda dobro ako mu damo dobar "okvir" koji je Koko nastojala naglasiti. Želela je dati ženama udobnu odeću koja će pratiti liniju njihovog tela. Samo ako smo dobro i proporcionalno odeveni osećamo se odlično u svojoj koži.

 

3. "Žena koja ne nosi parfem nema budućnost."


Budućnost će svakako doći, s parfemom i bez njega, ali će s njim biti malo mirišljavija. Kada ju je jedna žena pitala: Gde bi trebalo nanositi parfem, Koko je odgovorila: "Tamo gde želite da vas neko poljubi."

 

foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker