Vreme je da saznate

Niko do danas nije ni zucnuo o tome: Otkrivene tajne iz života naslednika Koko Šanel (FOTO)

0

Slavna Koko Šanel pred smert je upravo njega proglasila ssvojim naslednikom. Tvrdila je da će nastaviti ono što je ona započela, dajući ženama moć.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ne jedan, nego dva muzeja, otvorena su nedavno kako bi jednom za svagda lik i delo YSL-a bili dostojno dokumentovani i javnosti dostupni na dovoljno raskošan i pompezan način. Ili "na način primeren i opsežan, upravo koliko dolikuje takvom modnom velikanu", rekao bi Pjer Berž, životni partner pokojnog kreatora koji je i osmislio otvaranje muzeja u Parizu i Marakešu.

 

Iako su godine učinile svoje i njih dvojica ostali partneri samo na poslovnom planu, Pjer nikada nije pokušao da ospori ili umanji značaj Ivovog opusa, piše Elle. Opsesivno sakupljajući sve što je Iv ikada radio, udario je temelje fondaciji koja nosi ime njih dvojice, a čija je osnovna misija sačuvati oko 5.000 modela visoke mode prikazanih tokom 40 godina u 80 kolekcija haute couture, 15.000 modnih dodataka kojima su ti modeli upotpunjeni i više od 150.000 crteža i skica od kojih nikada nijedan nije bačen ili zagubljen.

 

Modni podsetnik: 11 događaja koji su obeležili 2017. godinu (FOTO)

 

Kada su 1999, pritisnuti novim zakonima tržišta, ali i starošću (koju doduše nisu želeli da priznaju), prodali celu modnu imperiju, njegovo ime ostalo je zaštićeno davno sastavljenim ugovorom, prema kome niko osim njega ne sme da kreira visoku modu do njegovog 80. rođendana, dakle do 1. avgusta 2016. Na kraju su, 22. januara 2002, retrospektivnom revijom visoke mode zatvorili salon visoke mode i Iv se povukao iz posla.

 

foto: Profimedia

Tada osnovana Fondacija Pjer Berž - Iv Sen Loran nije samo organizovala tematski određene retrospektivne izložbe koje slave Ivov rad, nego je u svojim prostorima ugošćavala i druge umetnike, kao što su scenograf Bob Vilson, dizajner Hedi Sliman i fotograf Andre Ostier. A sve je to bila uvertira u grandiozan projekt istovremenog otvaranja dva muzeja na dva kontinenta koji je u jesen 2017. i ostvaren.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker