desilo se milionima

Šta tačno znači GOUSTING? Ljubavna "tehnika" koja dovodi do LUDILA, a možda ste je i sami primenjivali

0

Termin gousting je već godinama zastupljen u svetu, a moguće da je su čak i oni koji ne znaju šta ova reč tačno znači nekad primenili ovu tehniku ili je bila primenjena na njima.

Gousting se može primeniti naglo ili postepeno
Gousting se može primeniti naglo ili postepeno foto: Antonio Guillem Shutterstock

Termin gousting (eng. ghosting) već duže se vreme koristi u svetu, a poslednjih godina ga sve češće primenjuju i mladi kod nas. Ovaj termin predstavlja momenat kada neka osoba naglo potpuno nestane iz vašeg života bez ikakvog objašnjenja ili upozorenja.

 

Gousting se generalno najčešće odnosi na romantičnu vezu, odnosno kada jedan od partnera potpuno ispari, ali se tehnički može odnositi na bilo koji scenario gde kontakt sa drugom osobom neočekivano prestaje, uključujući i prijateljstva i porodične odnose.
 

Reč "ghost" na engleskom znači "duh". Tako da bi se u prevodu na srpski ovaj termnin se najbolje mogao prevesti kao pretvaranje u duha, odnosno kad neko nestane, iščezne, izbriše vas iz svog života i trudi se da vam onemogući svaki kontakt.

 

Gousting je vrlo često krajnje očigledan. Može da bude nagla reakcija, ali takođe može biti i postepen proces. Druga osoba može početi sa "lakim goustovanjem", gde progresivno minimizira kontakt tokom određenog vremenskog perioda. Postoji i znaci koji mogu ukazati na gousting.

 

Osećanja goustovane osobe mogu da idu od besa, zbunjenosti, tuge...
Osećanja goustovane osobe mogu da idu od besa, zbunjenosti, tuge... foto: Josep Suria/Shutterstock
  • Redovno se na razne načine izvlače iz bilo kakvih dogovora
  • Ne žele da upoznte njihove prijatelje ili porodicu
  • Retko odgovaraju na vaše poruke ili pozive
  • Nestaju sa društvenih mreža
  • Nikad vam nisu otkrili sve svoje lične podatke
  • Tokom razgovora često deluju nezainteresovano
     

Drugim rečima, ako ste više puta pokušavali da kontaktirate nekoga, a on neće da odgovori, to je jak pokazatelj da ste goustovani.

Goustovanje je veoma prisutno na društvenim mrežama. To uključuje prekid svih kontakata putem društvenih mreža sa drugom osobom bez objašnjenja. Druga osoba može da vas "anfrenduje" odnosno da vas izbriše iz liste prijatelja, prestane da vas prati ili čak blokira. Neki čak idu toliko daleko da deaktiviraju ili izbrišu svoje naloge kako bi sprečili svaki kontakt.

 

Oni koji su goustovani, pogotovo ako im se to desilo prvi put, uglavnom su u prvi mah zbunjeni ili zabrinuti za drugu osobu. Osećanja goustovane osobe mogu da idu od besa, zbunjenosti, tuge...  No, posle nekog vremena shvate šta se tačno desilo, iako razlog za to možda nikad neće saznati. 

 

 

 

makonda-tracker