svi to radimo

Emocije su nestale, nastavili ste dalje, ali... Zašto i dalje PROGANJAMO bivše na društvenim mrežama?

0

Verovali ili ne, naučnici su pokušali da pronađu odgovor na pitanje koje mnoge muči

foto: profimedia
foto: profimedia

Prošlo je mnogo vremena od raskida i sigurni ste da više ne gajite osećanja prema bivšoj ljubavi, možda ste čak i u novoj vezi, a ipak... Jednostavno ne možete da odolite potrebi da budete u toku s njenim životom!


Gde je izašao/la, s kim se viđa, kakvu frizuru sada ima, gde letuje... Sve su to potpuno nevažne teme i, objektivno, ne zanimaju vas previše, ali ne možete da se suzdržite od znatiželje. Zbog čega je tako?

 


Kako je pokazalo istraživanje Univerziteta u Zapadnom Ontariju, čak 88 odsto ljudi proverava na društvenim mrežama šta ima novog kod njihovih bivših partnera. Štaviše, iako nam je neprijatno kad to radimo, stručnjaci kažu da je ovakvo ponašanje sasvim prirodno.

 

Društvene mreže, facebook, instagram
foto: Profimedia


"Programirani" smo da obraćamo pažnju na druge ljude ― kaže psihološkinja Pamela Ratledž, koja izučava uticaj medija i tehnologije na naše živote.


Čak i kad smo raskinuli s nekim, želimo da verujemo da niko ne može da nas zameni. Želimo potvrdu da smo bili vredni ili dobri, pa se nadamo da će bez nas oni biti bar malo tužni i patiti ― ističe Ratledžova. ― Nikoga ne ugrožavate, samo ste radoznali!


Ipak, ona napominje da postoji granica: ako ulažete više vremena u praćenje detalja o nečijem životu, mogli biste da razmislite o tome da prekinete s "proganjanjem". Na kraju krajeva, vašem odnosu je došao kraj i za vas nije zdravo da se predugo osvrćete na prošlost, naročito ukoliko i dalje niste nastavili dalje i pronašli novog partnera.

 

 

makonda-tracker