reč stručnjaka

Saveti psihologa: Uz jednostavna rešenja sprečite svađe u braku i uživajte u harmoniji

0

Bračni život ume biti lep, ali i obojen brojnim svađama koje sve češće kulimiraju razvodom. Ipak, uz savete stručnjaka možete sprečiti eventualne probleme i uživati u ljubavi i sreći.

 

-Kada se parovi obuče da se obraćaju partneru koristeći, pored aktivnog slušanja, i jezik nenasilne komunikacije - onda se još više smanjuju mogućnosti za započinjanje svađe. Primera radi, umesto da muža koji kasni na ručak sa posla, žena dočeka na vratima nazivajući ga bezobraznikom koji ne poštuje nju i njen trud - što je najčešći razlog za početak svađe, može da mu se obrati: "Kada te čekam da zajedno ručamo, a ti mi ne javiš da ćeš da kasniš, ja sam uvređena i besna. Bolje bih se osećala da si me pozvao i rekao da ćeš da kasniš". Ovakvo obraćanje sprečava započinjanje svađe, koja se dešava kada se na uvrede odgovara uvredama, ili upotrebu mnogobrojnih oblika odbrane - izvinjenja, neprihvatanje odgovornosti, kontranapad sličnim primedbama.

foto: Profimedia

-Otvorenost u komunikaciji i uvažavanje razlika u shvatanjima, naročito ako partneru pokažete da možete da razumete njegovo viđenje - iako se, možda, sa njim ne slažete, efikasni su načini za sprečavanje svađe. Uz to treba negovati spremnost da se izvinite kada uvidite da niste u pravu, što možete da potkrepite pohvalom za ono što kod partnera cenite.

-Porodični terapeuti vam mogu pomoći kada želite da unapredite svoju bračnu/partnersku komunikaciju - da najpre promenite uverenja koja kreiraju uobičajene nefunkcionalne obrasce komunikacije, a zatim da naučite primenu emocionalne kontrole i komunikaconih veština, što će vam pomoći da se bolje razumete i izgradite skladnije partnerske odnose.

Ljiljana Filipović, psiholog-porodični terapeut

makonda-tracker