reč stručnjaka

Saveti psihologa: Uz jednostavna rešenja sprečite svađe u braku i uživajte u harmoniji

0

Bračni život ume biti lep, ali i obojen brojnim svađama koje sve češće kulimiraju razvodom. Ipak, uz savete stručnjaka možete sprečiti eventualne probleme i uživati u ljubavi i sreći.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada su muž i žena spremni da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u bračnim odnosima, odnosno brigu za negovanje saradnje, saosećanja, uvažavanja tuđih potreba - to će moći da ostvare kroz aktivno slušanje i potvrđivanje da razumeju značenja poruka partnera. Da bi u tome uspeli, treba jasno da izraze šta misle i očekuju od sebe, svog partnera i njihovog odnosa, piše Yumama.

 

Kod parova koji se svađaju i međusobno okrivljuju, tipično je da se ne slažu u pogledu toga ko je za šta odgovoran. U skladu sa tim, jedan od zadataka terapeuta je da pomogne paru da se pomeri sa pozicije suparnika u podeli odgovornosti za odnose - ka poziciji saradnika koji će kroz podeljenu odgovornost zajedno težiti rešavanju konfliktne situacije.

 

foto: Profimedia

-Umesto besnog nadmetanja oko toga ko je u pravu, partneri se podučavaju veštini emocionalnog smirivanja i "aktivnog slušanja". Oni razvijaju svoju saosećajnost za razumevanje i prepoznavanje potreba i osećanja, koja su podloga onoga što je rečeno - da, zanemarujući neprijatan ton, čuju osnovnu poruku o potrebama partnera.

-Jedan od korisnih načina da se spreči započeta svađa ili zaustavi rasprava o nesuglasicama, koja bi mogla da preraste u svađu - je primena tehnike «ogledanja». Ako jedan partner stavi primedbu, drugi je ponavlja onako kako ju je on razumeo, pokušavajući da shvati ne samo misli, nego i osećanja. Jedan od partnera "ogledanjem" pokušava da, kao u ogledalu, preslikava drugog. Time proverava svoje razumevanje i usklađivanje sa osećanjima partnera. Pritom, primena "aktivnog slušanja" pomaže parovima da se zadrže na onome što je izrečeno nekom primedbom, koja se odnosi na procenu ponašanja, umesto da pređu na napad ličnosti.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker