Nauka napreduje

Zaštita na prvom mestu: Uskoro će i ON moći da pije pilule za kontracepciju

0

U toku su istraživanja čiji je cilj kreiranje pilule koja će, redovnim dnevnim konzumiranjem, na neko vreme blokirati stvaranje sperme i time sprečiti neželjenu trudnoću.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naučnici su na korak bliže razvijanju muške kontraceptivne pilule, saznaje RT na jednoj medicinskoj konferenciji, a početna ispitivanja pokazuju da je pilula i bezbedna i efektna.

 

Istraživanje vodi prof. Stefani Pejdž sa Univerziteta u Vašingtonu, a u ispitivanje je bilo uključeno 100 muškaraca starih od 18 do 50 godina. Muškarci su podeljeni na grupe od 17 do 20 članova, a zatim su im date tri različite doze pilula, poznatih pod imenom DMAU (dimethandrolone undecanoate). U svakoj grupi bilo je po pet ispitanika kojima je davan placebo, dok je ostalima davana dnevna doza pilule u sledećih 28 dana. Ispitivanje su prošla 83 muškarca.

 

Najviša doza, 400mg DMAU-a, pokazala je zapaženo suzbijanje nivoa testosterona, kao i druga dva hormona neophodna za stvaranje sperme. Rezultati su poređeni sa dugotrajnim studijama i pokazali su delotvornost pilule.

DMAU je veliki korak napred u formiranju muške dnevne kontraceptivne pilule‟, kazala je Pejdžova na 100. godišnjem sastanku Endokrinog društva u Čikagu. „Mnogi muškarci kažu da bi više voleli dnevnu kontraceptivnu pilulu nego dugotrajne injekcije ili posebne gelove, koji su takođe u fazi razvoja.‟

Pejdžova je takođe izjavila da je malo učesnika prijavilo simptome povezane sa nedostatkom testosterona, ali da su sve grupe prijavile povećanje težine I opadanje holesterola.

Ovi obećavajući rezultati su bez presedana u razvoju prototipa muške pilule‟, Pejdžova nastavlja. „Trenutno se spremaju i ispitivanja na duži period, kako bi se potvrdilo da svakodnevno uzimanje DMAU-a blokira stvaranje sperme.‟

Entuzijazam naučnika ne deli celokupna javnost, pogotovo ne deo muške populacije, koji je zabrinut da se čitav poduhvat ne završi krajnje katastrofalno: izazivanjem steriliteta.

 

 

 

makonda-tracker