Psiholozi preporučuju

Prestanite to da dozvoljavate: 5 načina protiv navike koja vam KRADE VREME

0
Potreba za odugovlačenjem je prirodna kada se suočavamo s nekim zahtevnim zadatkom, ali ako se prepustimo ovoj navici, ona nam doslovno krade vreme, mir i zdravlje.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Odlaganje će vas doslovno koštati, na primer ako redovno ne proveravate bankovne račune... Ako izbegavate redovite posete lekaru, ugrozićete svoje zdravlje. Odlaganjem se smanjuje produktivnost u poslu, a zaoštravaju se i privatni odnosi.

 

Istraživanja su pokazala da ljudi skloni odlaganju, odugovlačenju, imaju povećan rizik od glavobolje, nesanice, probavnih tegoba, povišenog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

 

1. Ne odugovlačite s odlukom da prestanete s odugovlačenjem!

 

Najbolji način da promenite tu naviku jeste da je "presečete u korenu". Odmah započnite s onim što odlažete i radite na tome makar deset minuta. Istraživanja pokazuju: kada započnete da obavljate neki zadatak, videćete ga u drugačijem svetlu i više se neće činiti nerešivim. Naša volja i samokontrola su poput mišića koje možemo jačati. Započnite s malim zadacima i postupno ih povećavajte.

 

2. Problem s odugovlačenjem dublji je nego što mislimo...

 

Nije dovoljno samo raditi efikasnije, treba se iskreno zapitati zašto odugovlačimo. Da li je to "maska" straha i nesigurnosti? Bojite li se da u nečemu niste dovoljno dobri pa to izbegavate da uradite? Ili odugovlačite zato što zapravo uopšte ne želite da uradite to što treba i niste zadovoljni svojim životom?

 

foto: Profimedia

Odugovlačenjem se samo još više "ukopavate" u problem. Psiholozi kažu da je to zapravo oblik zlostavljanja samog sebe.

 

Sačuvajte energiju gledajući svoja posla: Dobri saveti kako da se zaštitite od negativnosti u svakoj situaciji

 

3. Napravite realan plan.

 

Ako je pred vama veliki zadatak, "razlomite" ga na manje zadatke i mini rokove. Organizujte ih prema prioritetima, tako da najpre obavljate ono što je najhitnije. Sve označite u planeru ili kalendaru. Nemojte se preopteretiti nego postavite ciljeve koje možete ostvariti. Ne odustajte od zacrtanog rasporeda i planirajte tako svaki dan. Ako imate problema s koncentracijom, u početku nemojte raditi na ciljanom zadatku više od 20-30 minuta "u cugu".

 

4. Koristite "vremensku blokadu" tako da obavljate samo jedan određeni zadatak u određeno vreme.

 

Tako ćete se fokusirati, umesto da "skačete" s jednog zadatka na drugi. Nemojte "blokirati" vreme više od danas / sutra jer će se prioriteti postavljeni danima unapred verovatno promeniti. Kad radite, ne gledajte e-mail i društvene mreže, utišajte zvuk na mobilnom telefonu, isključite televizor. Ako vam je pak neophodan "pozadinski" zvuk, neka to bude instrumentalna muzika.

 

5. Vizualizujte odmah na početku nekog zadatka da ćete ga uspešno obaviti.

 

Verujte u sebe i nagradite se za uspeh. Pruištite sebi neki mali užitak, finu kafu, manikir...

makonda-tracker