oprez

BEZBEDNOSNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Jeftiniji telefoni imaju aplikaciju koja može da krade podatke i novac, a evo i kako

0

Kada kupujete android uređaj, verovatno ne razmišljate o tome da li ste sa njim dobili i zlonamerne softvere, malvere, koji bi mogli da vam ukradu lične podatke pa čak i novac.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako je saopštila kompanija za bezbednost podataka "Apstrim", veliki broj jeftinih android telefona koji se prodaju u Brazilu, Egiptu, Mjanmaru i Južnoj Africi sadrže malvere.

 

Veliki problem predstavlja neinformisanost kupaca, od kojih značajan broj njih prvi put kupuje android telefon ili čak prvi put koristi internet na telefonu. Pošto se uglavnom vode niskom cenom telefona, ne razmišljaju o mogućim posledicama.

 

Ovakvi telefoni imaju instaliranu aplikaciju koja lične podatke šalje serveru u Aziji i kasnije vlasnike telefona upisuje na listu usluga (koje nisu besplatne) bez njihovog znanja. Korisnik često ni ne zna šta se dogodilo, navodi zvaničnik Apstrima.

 

Kako kažu, podaci mnogo vrede na tržištu, pogotovo u zemljama u razvoju. Primera radi, u Brazilu se prosečno radi oko 6 sati da bi se otplatio gigabajt podataka.

 

"U takvim slučajevima, kada jedan klik može da započne kupovinu i slično, onlajn reklama direktno utiče na korisnika. Korisnici postaju žrtve, a njihovi podaci kao i novac samo cure", navodi se.

 

Ne zna se pouzdano koji telefoni imaju problematični softver, ali Vol strit žurnal navodi da je među njima i jedan kineski proizvođač.

 

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

 

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

 

makonda-tracker