Evo odgovora

Da li je moguće: Karijera i privatan život u isto vreme?

0
Novo međunarodno istraživanje u koje su bili uključeni menadžeri i direktori kompanija pokazalo je da njih oko 70 odsto veruje da mogu imati uspešnu karijeru i privatni život. Međutim, polovina ispitanika kaže da je teško imati oboje istovremeno...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Onlajn istraživanje Accenturea obuhvatilo je 4100 direktora, menadžera, potpredsednika, vlasnika ili partnera u srednjim ili velikim preduzećima u 33 zemlje, dokazuje da se većina zaposlenih trudi da izbalansira život.

 

Kada su upitani šta smatraju svojim najvećim uspehom, najpopularniji odgovor je bio "ravnoteža poslovnog i privatnog života", sa oko 56 posto glasova. Taj se odgovor nalazi čak i ispred onog "novac" koji je dobio 46 posto. Oko polovine je kazalo da je u nekom trenutku odustalo od trčanja za karijerom zbog privatnog života.

 

Prema rečima Adrijana Lajta iz Accenturea, ti odgovori nisu uopšte čudni, jer profesionalci u toku svojih karijera često definišu i redefinišu svoje viđenje uspeha. Pola Nuri iz iste agencije koja je radila istraživanje kaže da je ono pokazalo i da žene žele karijeru, ali ne i po cenu privatnog života.

 

Odluka je doneta: Ovako izgleda šestosatno radno vreme!

 

Istraživanje je sprovedeno u jeku debate u Americi o tome mogu li ambiciozni, na karijeru usmereni muškarci i žene, uspešno da balansiraju između posla i kuće. Bivša zvaničnica State Departmenta En Meri Sloter izazvala je žustru raspravu prošle godine kada je kazala da žene još uvek "ne mogu imati sve", barem ne u Sjedinjenim Državama.

 

Rasprava međutim nije ograničena samo na žene jer u današnje vreme i muškarci, barem deo njih, pokušavaju dovesti u ravnotežu radno mesto i kućne obaveze.

makonda-tracker