tajne zvezda

Horoskop OTKRIVA: Koja GRČKA BOGINJA se krije u vama?

0

U svakoj dami krije se po jedna boginja, a ovaj zanimljivi horoskop to i potvrđuje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

OVAN


Atina, boginja rata i mudrosti


Atina se rodila iskočivši naoružana iz Zevsove glave. Priča kaže da je Zevs spavao s Metidom, boginjom mudrosti i razboritosti, ali odmah se potom pobojao posledica. Pretvorio je Metidu u muhu i progutao je.

Ali, bilo je prekasno jer je Metida već ostala trudna, te je odmah počela praviti kacigu i odeću za svoju kćer. Nakon što se rodila, Atina je postala Zevsova najdraža kći. Boginja rata i mudrosti naučila je žene presti i tkati, a muškarce lončarstvu te izgradnji brodova i bojnih kola.

 

BIK


Geja, Majka Zemlja, boginja plodnosti


U Heziodovoj "Teogoniji", uz Homerove "Odiseju" i "Ilijadu" najstariji izvor grčke mitologije, piše da je Geja nastala iz Haosa. Geja se i danas poštuje.

Mnogi moderni neopagani, posebno helenističke neopaganske sekte u SAD-u aktivno poštuju Geju. Verovanja koja se odnose na Geju razlikuju se međusobno od uobičajenog do šireg neopaganskog uverenja da je Geja božica svega stvaranja, Majka Boginja iz koje svi ostali bogovi proizlaze. Za Geju se katkad misli da utelovljuje planete i Zemlju, a katkad i čitav svemir. Obožavanje Geje razlikuje se, protežući se od klanjanja do druidskog rituala.

 

BLIZANCI


Heba, boginja mladosti


Heba je bila vrčonoša ambrozije i nektara olimpskim bogovima dok se nije udala za Herakla, nakon čega ju je zamenio Ganimed. Pomagala je i Aresu s kočijama te kupala Heru. Prema Euripidu i Apolodoru, bila je Heraklova žena s kojim je imala dva sina: Aleksijara i Aniketa, blizance i olimpske čuvare, "isterivača rata" i "nepobedivog".

 

Pomogla je Jolaju da se pomladi, kako bi se mogao boriti protiv Euristeja. Prikazuje ju se kao lepu mladu ženu, najčešće odevenu u haljinu bez rukava ili polugolu. Često drži vrč, kao svoj simbol vinotoče.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

makonda-tracker