Story Travel: Bratislava uzvraća udarac

1
Srpski fudbaler Duško Tošić jedan je od mnogih kojima se Bratislava veoma dopala
Duško Tošić, foto: Vladimir Šporčić
Duško Tošić, foto: Vladimir Šporčić

Dva Amerikanca i Islanđanin, ako se ne varam, odlaze u Bratislavu jer su čuli da tamo mnoštvo lepih devojaka jedva čeka da ima seks sa nekim strancem. Kad tamo, dospevaju u ruke nekih tipova koji su razradili biznis iznajmljivanja ljudi za - mučenje!

Ima li bolje preporuke da posetite jedan grad? Pa još kada je praktično u komšiluku!

Bratislava je donedavno bila jedno od onih mesta za koja su svi čuli, barem ovde kod nas, ali niko i nije imao neku posebnu želju da tamo i ode. Bilo kako bilo tek glavni grad Slovačke bez nekog posebnog razloga mnogi su zaobilazili, iako im je često bio usput. Konačno, došlo je vreme da se to promeni!

Naravno, Amerikanci iz uvoda i njihova avantura u Bratislavi plod su uvrnute mašte Quentina Tarantina i ekipe koja je realizovala horor Hostel (2005). I mada je film sniman u Pragu, koji je glumio Bratislavu, setio sam se čitave te priče dok sam prolazio pored table na kojoj je stajalo Welcome to Bratislava.

Možda je to bilo i zato što nas je tridesetak kilometara pre toga na autoputu presreo crni audi, koji nas je upozoravao kako sa točkom našeg automobila nešto nije u redu, a u stvari želeći da nam preotme naše prevozno sredstvo. Ipak, zahvaljujući prisebnosti nekih od nas, te automatskoj bravi za zaključavanje, auto je ostao u našem posedu, a drumski razbojnici su otišli neobavljena posla.

Ok, videli smo bad guys. Biće valjda i onih lepših strana, pothranjujemo optimizam dok se vozimo kroz sumorno sivkasta socijalistička predgrađa ovog nevelikog grada na Dunavu sa jedva pola miliona stanovnika. Baš ništa nije nagoveštavalo ono što će uslediti.

Bratislava je grad sa bogatom istorijom koja seže nekih 2.000 godina unazad. To uključuje i godine kada su tu u crkvi Svetog Martina bivali krunisani mnogi monarsi, među kojima i moćna Marija Terezija, a o čemu svedoči i velika pozlaćena kruna na vrhu crkvenog zvonika. O periodu komunističke vladavine svedoči futurističko groteskni most koji dominira panoramom garda, a na čijim se visokim betonskim stubovima nalazi restoran u obliku letećeg tanjira! Odmah iza njega prostire se još jedno urbanističko (ne)delo, ogroman kompleks stambenih zgrada Petržalka, kažu najveći u nekadašnjem komunističkom bloku! A šta bi s Novim Beogradom?

Kao i većinu istočnoevropskih gradova i glavni grad Slovačke često nazivaju srcem Evrope. Naročito od kako su se Slovaci 1. januara 1993. godine uz sveopšte narodno veselje razdružili sa Česima, pa je Bratislava konačno ponovo postala glavni grad nečega. Od tada, ovaj povratnik među evropske prestonice proživljava fascinantan preobražaj od uspavanog i oronulog baroknog grada u modernu, pulsirajuću i umivenu urbanu sredinu čiji pojedini delovi ravnopravno mogu da se uporede s najpoznatijim trgovima i ulicama bilo koje evropske metropole!

U središtu tog preobražaja je Stari grad, kompleks popločanih ulica i restauriranih srednjovekovnih fasada, pretvoren u veliku pešačku zonu sa mnoštvom restorana i prodavnica. Tu se od jutra do duboko u noć tiska na hiljade turista, pogotovo mladog sveta koji dolazi sa rančevima na leđima sa svih strana kontinenta. Jer, ono što je sigurno, tu će naći dovoljno razloga za vrhunski provod po ceni koja bi bilo gde na zapadu bila dovoljna tek za 2-3 piva!

Na drugoj strani, Mikalska ulica, koja se pruža ispod danas jedine preostale srednjovekovne ulazne kapije u Stari grad, jedna je od najskupljih u ex-komunističkim evropskim prestonicama, sa nizom prodavnica iznad čijih izloga stoje natpisi: Christian Dior, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Ed Hardy, Tommy Hilfiger, Calvin Clain, Gucci, Versace, Prada, Swarowski, Tiffany's, Bvlgari... Ipak, reklo bi se da većina Bratislavljana & Bartislavki nose na sebi neke druge brendove, daleko prihvatljivije za prosečnu platu od 770 evra.

U blizini je i jedno od najpopularnijih mesta za okupljanje u gradu, irski pab The Dubliners, gde ćete takođe platiti pivo skuplje nego na drugim mestima. Ali, to je dobro mesto za upoznavanje sa mladim Amerikancima koji su prispeli u Bratislavu sa sličnim zamislima kao i junaci Hostela. Na kraju, sve ima svoju cenu...

 

 

 

makonda-tracker