Beauty Reporter: Sunčanje je zdravo, ali puno izazova

0
Pre nego što krenete na letovanje, važno je da kožu pripremite za izlaganje suncu, ali i da prema njenom tipu izaberete adekvatan preparat sa zaštitnim faktorom. O pravilnom sunčanju govori naš stručni saradnik, kozmetičarka Vesna Ristić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Došlo je vreme kada kožu izlažemo sunčanju, odlazimo na godišnji odmor, planinu i more. Bitno je da se pre puta koža obogati adekvatnim preparatima koji imaju biološki jake vrednosti, što je najbolje obaviti u kozmetičkom salonu. Oni će koži lica i tela pružiti duboku hidrataciju i omogućiti produženu negu jer izložena suncu gubi određenu količinu vlage. Ako je osoba mlađa, sunčevi zraci oduzimaju manje vode, ukoliko je starija, vlaga će nestajati u većem procentu i gubiće elastičnost. Kozmetički saloni nude razna pakovanja na bazi algi, kavijara, zlata i srebra. Oni će sigurno ubaciti određenu količinu vlage u kožu, a vi ćete biti mirni i moći ćete da se sunčate makar na moru ostali i mesec dana.

Postoji četiri vrste kože: suva, masna, mešovita i normalna, i shodno tome ne možemo svi da koristimo iste preparate za zaštitu od UV zraka. Ako je koža masna, ona zahteva korišćenje gela, dodatnu hidrataciju i zaštitu od UV zraka. Ako je suva, potreban joj je masniji preparat sa većom zaštitom, do 50 odsto, jer je osetljiva na pege, fleke i pucanje kapilara. Inače, zidovi krvnih sudova kod suve kože tanki su i izlaganjem suncu bez zaštite možete očekivati duboke bore, rozaceu ili alergiju. Plave osobe sa svetlim očima osetljivije su.

Avene krema za zaštitu od sunca, 1.880 RSD 

LOŠE POSLEDICE SUNČANJA

Postoje osobe koje nemaju melanin, pa se njima preporučuju tablete koje ga pospešuju. Da bi koža bila lepa i sjajna, i da bi se preplanula boja zadržala, moramo da koristimo preparate za posle sunčanja i kupanja. To su preparati na bazi mleka, kremova i gelova. Za vreme sunčanja nikako ne treba koristiti maslinovo ulje, osim pošto dobijemo boju i želimo da je održimo jer ulje privlači UV zrake i može doći do opekotina, pogotovo ako osobe imaju mladeže ili fleke. Na njih je kasnije teško uticati, a mogu da ostave trajne posledice, ožiljke, ali i da dovedu do karcinoma.

Collistar Hidrantni sprej zazaštitu na suncu SPF 20, 3.395 RSD 

KAD SE TREBA SUNČATI

Ako izažete kožu suncu u periodu od 10 do 17 časova, može doći do teške erozije na koži, moguće je da dobijete i bazocelularni karcinom ili razne druge bolesti. Da bi se to izbeglo, treba se sunčati samo onda kada je indeks UV zračenja slab, a to je ujutro do deset časova pre podne, i popodne posle 17 časova jer tada će koža dobiti preplanulu boju, u suprotnom može se reći kako se koža bukvalno prži. Najbolje je sunčati se u takozvanom šarenom hladu.

Eucerin Sun Creme SPF30, 1.196 RSD 

SUNČANJE U SOLARIJUMU

Iako se neretko diže panika kako je sunčanje u solarijumu kancerogeno, to je tačno, samo ukoliko se aparat koristi nepravilno. Dozvoljeno je samo jedno sunčanje u toku 24 časa, a u zavisnosti od aparata, vreme od 10 do 20 minuta jeste ono koje koža može da podnese. Za deset sunčanja dobićete lepu i prirodnu boju koju kasnije možete da održavate sunčanjem u aparatu 2-3 puta nedeljno.

 

Vichy Eau Termale, 718 RSD

KAKO ZADRŽATI BOJU

Neko i do kasno u jesen ima lepu boju jer sprovodi pravilnu negu kože. Solarijum može biti priprema za sunčanje na suncu, a posle toga morate odlaziti u kozmetički salon na relaksacione masaže kojima će se u kožu uneti dobar preparat. Tada treba koristiti kreme sa algama, ulja sa betakarotenom, a boja će biti lepa, koža elastična i neće izgubiti sjaj i lep izgled.

PREPARATI

Kod osetljive kože najbolje je koristiti Avene i Eucerin. Reč je o medicinskim preparatima sa visokim zaštitnim faktorom. Za osobe koje nemaju osetljivu kožu, a žele dobru kremu, među boljima su oni marke Collistar. Izuzetno je dobro imati i termalnu vodu Avene i Vichy. One koži vraćaju izgubljene minerale i mogu se koristiti i kada nismo na plaži. Bitno je da se preko dana na velikim vrućinama ne koriste veoma masni kreme jer koža se na više od 28 stepeni znoji i kod mešovite i masne dolazi do prezasićenja pa se javljaju bubuljice i crvenilo. Bakterije koje inače žive na koži na vlažnoj podlozi postaju brojnije i mogu da izazovu posledice koje se mogu sanirati samo antibioticima, a lečenje može da bude dugotrajno, čak i do šest meseci.

ŠMINKA I SUNCE

Tehnologija je napredovala pa danas postoje mineralni puderi koji su gotovo neprimetni, čuvaju od UV zraka i omogućavaju lep izgled i na plaži. Takođe, njima se mogu pokriti kapilari i proširene vene, a ujedno hrane kožu i ne skidaju se tokom kupanja u moru. Važno je i pre i posle odmora otići na tretman lica. Uoči sunčanja treba uraditi piling kojim se skidaju orožale i mrtve ćelije, a na površini ostanu one sveže koje bolje upijaju preparate. Bitno je uveče, nakon sunčanja na lice naneti antirid, serum i noćnu kremu. 

Vesna Ristić, kozmetičarka

makonda-tracker