Dok se praznična atmosfera širi domom, uživamo u poslasticama s mirisom cimeta, od orašastih plodova i suvog voća, a ovaj izdašni, domaći kolač je sve to na jednom mestu.
Novogodišnji i božićni kolači imaju posebnu čar jer nisu tu samo da zaslade, već i da nas okupe oko trpeze, zagreju i prizovu pravi praznični osećaj.
Recept za starinski dezert od suvog voća i orašastih plodova spaja tradiciju i praktičnost, jer se pravi od sastojaka koje često već imamo u kuhinji, a može da stoji danima bez gubitka ukusa.
Zahvaljujući kombinaciji suvog voća, orašastih plodova, ruma i cimeta, ovaj kolač je izuzetno aromatičan, sočan i punog ukusa. Savršen je za mirne zimske dane, uz šolju kafe ili čaja, ali i kao centralni slatkiš na prazničnoj trpezi!
Sastojci:
- 600 g suvog voća i orašastih plodova (oko 4 šolje)
- 2 kašike cimeta ili drugog slatkog začina po izboru
- 3 kašike ruma
- 3 kašike melase (možete da je zamenite retkim medom)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Za testo
- 30 g brašna (oko 4 kašike)
- 90 g griza (½ šolje)
- 100 g šećera (½ šolje)
- 110 g putera (½ šolje)
- 3 žumanceta
- 2 belanceta
- 3 kašike džema po izboru, najbolje od jagode ili kajsije (opciono)
Priprema
Orašaste plodove i suvo voće spremate dva sata ranije, ali mogu tako pripremljeni da čekaju i dva dana.
- Pomešajte u jednoj činiji orašaste plodove i suvo voće po izboru: suvo grožđe, suve kajsije, suve šljive, suve brusnice, orahe, bademe, lešnike, indijske ili brazilske orahe, kikiriki... Šta god da imate!
- Tome dodajte cimet, rum, vanilu i slatku melasu ili nešto ređi med, pa sve dobro promešajte, prekrijte prozirnom folijom i sklonite na stranu. Po želji možete, ali ne morate da dodate i esenciju limuna i ruže.
- Uključite rernu da se greje na 160 stepeni.
- U mešavinu orašastih plodova i suvog voća sipajte brašno, pa mešajte dok se lepo i ravnomerno ne rasporedi, pa sklonite na stranu.
- Na tiganju na tihoj od srednjoj temperaturi propržite griz minut-dva.
- U odvojenoj činiji pomešajte puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi i šećer, pa umutite mikserom do ne bude fino kremasto. Ubacite potom žumanca, jedno po jedno, uz mućenje mikserom, a onda i propržen griz malo po malo, sve vreme muteći između sipanja griza.
- U ovu kremastu smesu zatim dodajte mešavinu orašastih plodova i suvog voća, pa mešajte dok se ne sjedini.
- U odvojenoj posudi umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, a onda ga dodajte u testo od suvog voća, griza, brašna...
- Kad dobijete homogenu smesu, prebacite je u manju posudu za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom, pa lepo poravnajte.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 30 minuta, pa smanjite na 140 stepeni i pecite još najmanje 50 minuta. Ipak, sve zavisi od brzine i jačine rerne, pa redovno proveravajte da ne zagori.
- Namažite preko kolača džem ako želite, pa ostavite da se hladi.
Priprema kolača korak po korak