ništa lepše za praznike

Najsočnija i najčokoladnija poslastica na svetu: Recept za čuvenu MATILDA TORTU koja će sve druge baciti u zaborav

Natopljene sočne kore tope se pod nepcima, a krem, e to je uživanje koje morate da probate, ne može se opisati rečima 

NAJKREMASTIJA TORTA SAVRŠENA ZA SVE PRILIKE foto: Shutterstock / juanmaphotto

Ako volite čokoladne kolače koji se tope u ustima, Matilda torta je pravi izbor.

 

Tri sočne kore, natopljene aromatičnim sirupom, i bogati čokoladni ganaše čine ovu tortu savršenom za posebne prilike, porodična okupljanja ili jednostavno uživanje u neodoljivoj čokoladnoj čaroliji.

 

Inspirisana kultnim filmom Matilda, gde čokoladna torta igra ključnu ulogu, ova verzija donosi istu čarobnu slast u vaš dom.

Sastojci

 

Biskvit (tri kore):

 

  • 525 g brašna
  • 90 g kakaa u prahu
  • 2 kašičice vanilin šećera
  • 15 g praška za pecivo
  • 350 g šećera
  • 3 jaja
  • 300 ml jogurta (ili mleka)
  • 150 ml ulja
  • 1/2 kašičice sode bikarbone + 1 kašičica sirćeta (9%)
  • 350 ml vode + 4 kašičice instant kafe (jaka crna kafa)

Fil:

 

  • 300 g čokolade (mlade ili tamne, po ukusu)
  • 300 g slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 30 g kakaa u prahu
  • Sirup za natapanje:
  • 200 ml vode
  • 150 g šećera

 

Priprema:

 

1. Priprema biskvita:

 

U većoj posudi prosejte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i prstohvat soli. U drugoj činiji umutite šećer, jaja, jogurt (ili mleko), vanilin šećer i ulje.

Spojite mokre i suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Pažljivo dodajte ohlađenu instant kafu razmućenu u vodi.

 

Smestu podelite u tri jednaka dela i pecite u okruglim kalupima (preko 21 cm) u rerni zagrejanoj na 170 °C oko 25  – 30 minuta po kori.

Ostavite kore da se potpuno ohlade.

2. Priprema sirupa

 

U manjem loncu zagrejte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi.

Mešajte pjenjačom dok ne proključa, a zatim skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

 

3. Priprema ganaše krema

 

U posudi zagrejte pavlaku sa šećerom dok ne provri. Skinite sa vatre i dodajte komadiće čokolade, maslac i kakao. Mešajte dok se svi sastojci ne otope i ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se smesa prohladi, a zatim umutite mikserom dok ne postane kremasta.

 

4. Sklapanje torte

 

Prvu koru premažite sirupom, zatim nanesite sloj ganache kreme. Postavite drugu koru i ponovite postupak sa sirupom i kremom. Stavite treću koru, premažite tortu ganacheom i sa strane. Za najbolji ukus, ostavite tortu u frižideru preko noći.

 

Bonus video:

Čokolada sa čvarcima