Ovaj sočan, mekan kolač miriše na praznične dane i vraća u detinjstvo, a priprema je iznenađujuće laka! Ima veoma bogat ukus i idealan je za različite prilike, kao dezert posle nedeljnog ručka ili slatkiš na posnoj slavskoj trpezi.
Domaći kolači s makom su obožavani na našim prostorima, naročito tokom zimske i praznične sezone, a voćno-čokoladni slatkiš koji vam danas predstavljamo je pravi klasik među starinskim dezertima.
U pitanju je posni kolač čija kombinacija maka, jabuka i mirisne pomorandže daje prepoznatljivu svežinu i aromatičnost svakom zalogaju, dok čokoladna glazura dodaje raskoš koju je teško nadmašiti.
Uz to, priprema posnog kolača s makom i jabukama je brza i laka, bez miksera i komplikacija, a vrlo brzo ćete dobiti poslasticu s kojom nema greške!
Posni kolač s makom i jabukama
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g maka
- 600 g jabuka
- 200 ml ulja
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- rendana kora jedne pomorandže
- 200 ml vode
Za čokoladnu glazuru:
- 5 kašika ulja
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema
- Pomešajte u jednoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, mak, prašak za pecivo i rendanu koru pomorandže, pa dobro promešajte i sklonite na stranu.
- U odvojenoj činiji pomešajte vodu i ulje, pa im dodajte rendane jabuke. Potom im dodajte suve sastojke iz prve smese, pa mešajte dok se fino ne sjedini i obavezno razbijte grudvice od brašna.
- Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite oko 35 minuta u rerni koju ste zagrejali na 180°C.
- Tek kad se potpuno ohladi, izvadite kolač iz pećnice i okrenite naopako. Tada uklonite papir za pečenje, pa kolač prelijte čokoladom koju ste izlomili i istopili s uljem.
- Ostavite da se glazura stegne, pa secite na kocke.
BONUS VIDEO
Ovo je prvi srpski kolač