mekani i slasni

Zvali ih šapice ili madlene, vratiće vas u detinjstvo! Starinski recept za kolače koje na koje je mirisala Jugoslavija

Kod nas su poznate kao šapice, na Zapadu kao francuske madlene, a u svakom slučaju su čest izbor za dekorativni dezert u prazničnoj sezoni. I prave se tako lako!

Madlene su mali biskviti koji su se u Francuskoj obično služili uz kafu ili čajfoto: A_Lein/ shutterstock

Šapice su jedna od asocijacija starijih generacija na Novu godinu i porodicu okupljenu posle bogatog ručka jer su bile među omiljenim domaćim slatkišima u Jugoslaviji, ali ni danas nisu zaboravljene.


Njihov prepoznatljiv oblik odmah vraća u detinjstvo, a tek ako "ubodete" miris i ukus kao vaša baka čekaju vas slatki zalogaji za pamćenje! Srećom, postoji mnogo sačuvanih recepata, a mi vam danas predstavljamo jedan od najjednostavnijih.


Sastojci:

 

  • 1 šolja svinjske masti (oko 200 ml)
  • 2,5 šolje brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 2 šolje mlevenih oraha
  • malo rendane limunove korice
  • cimet na vrh noža
  • šećer u prahu po potrebi
  • vrlo malo ulja za podmazivanje kalupa

 

Šapice možete da napravite i bez kalupa, ali onda testo mora da bude kruće kako bi se lakše oblikovalofoto: Lecovichka/Shutterstock

Priprema

  1. Mikserom umutite mast sa šećerom i vanilinim šećerom, pa tome dodajte jaja i mutite dok se ne sjedini.
  2. Ubacite mlevene orahe, pa mutite minut-dva, a potom dodajte i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo. Mešajte dok smesa ne bude homogena, pa stavite u frižider na pola sata.
  3. Napunite tom smesom kalupe, koje prethodno treba podmazati uljem, ali vrlo malo. Najbolje je da rukama pomalo uvaljate testo u valjak, pa da ga utisnete u šapicu.
  4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.
  5. Ostavite da odstoji u kalupu koji minut, pa dok su šapice još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.

BONUS VIDEO

Prvi srpski kolač