korisno

Kako sprečiti ulje da prska po šporetu, kuhinji i vašim rukama? Jednostavan trik uz koji štedite i vreme i novac

Uz ovaj trik ulje više nikada neće  stići dalje od tiganja 

TRIKOVI DA ULJE NE PRSKA OKOLO foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Čim ulje u tiganju počne da pucketa, po celoj kuhinji polete sitne, vrele kapljice, koje često završne na našim rukama. Za samo nekoliko sekundi svi delovi kuhinje u blizini šporeta postaju isprskani i masni, a tu masnoću je posle teško ukloniti. 

 

Čak iako tu masnoću odmah obrišete, ostaju ružne mrlje i tragovi koji mnoge domačice izluđuju.

 

Ipak, ne treba zbog toga očajavati. Postoji neverovatno jednostavan način da tom haosu stanete na kraj i to još dok se jelo sprema.

Zašto uopšte nastaje prskanje ulja?

 

Ako bi neko snimao prženje u usporenom snimku, bilo bi jasno zašto staklokeramička ploča stalno izgleda kao da je preživela mali rat. Svaki mehurić u tiganju je mala eksplozija. Svaki prasak izbacuje mikroskopske kapljice ulja koje lete visoko i široko, a vaša ploča je tačno na liniji vatre.

 

Prve dve minute su uvek najgore, vrelo ulje leti u neočekivanim pravcima, a kada se konačno smiri, šteta je već napravljena.

 

Kako je jedna domaćica rešila problem zauvek?

 

U svojoj kuhinji u Mančesteru, domaćica po imenu Lora pokazala je fotografije svoje ploče "pre" i "posle". Na staroj slici: prstenovi oko ringle, stari tragovi masnoće i ona poznata, fosilizovana masna kružnica koja nikada ne nestane u jednom brisanju.

PRENJE ULJA ZNA DA BUDE NEZAHVALO JER ULJE ČESTO PRSKA SVUDAfoto: New Africa/Shutterstock

Na novoj fotografiji, ista ploča, isti recepti, ali površina izgleda skoro kao nova. Bez zalepljenih ivica, bez onog tvrdokornog sloja masnoće koji svi mrzimo.

 

- Prestala sam da dozvoljavam ulju da uopšte stigne do stakla - rekla je uz osmeh, kao da je rešenje oduvek bilo pred nosom.

 

Jednostavan “štit” koji spašava šporet

 

Lorin trik je toliko lak da deluje kao da ne može da radi - ona postavlja fizičku barijeru koja zaustavlja ulje pre nego što padne na ploču šporeta.

 

Evo kako to izgleda:

ZAMKA ZA ULJE I SPREČAVANJE DA PRSKA SVUDA OKOLO foto: Shutterstock/Africa Studio

Kad hrana uđe u vreo tiganj, preko njega stavi fino sito za prskanje (splatter screen). Preko njega doda labav krug pek-papira, malo širi od tiganja, tako da se ivice blago uvuku ispod sita.

 

Para slobodno izlazi, hrana se lepo zapeče, a većina masnih kapljica ostaje zarobljena na papiru umesto na ploči šporeta.

 

Rezultat: kao da ste stavili krov preko tiganja. Sve što prska, udara u papir i vraća se nazad.

TRIKOVI DA KUHINJA I POSLE PRŽENJA MESA OSTANE ČISTAfoto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Najčešće greške kod korišćenja "štita"

 

  • Previsoka temperatura. Ako se ulje već dimi, ništa neće zaustaviti prskanje. Srednje jaka temperatura je najbolja prilikom pripremanja  hrane.
  • Potpuno zatvaranje tiganja. Ako sve hermetički zatvorite (folijom ili previše zategnutim papirom), hrana počne da se kuva u sopstvenoj pari i to nije to. 
  • Naravno, niko nema živaca da ovo radi svakog dana. I ne treba. Poenta je da imate jedan jednostavan trik za najprljavije obroke: slaninu, ribu, ćufte, panirani kotlet, sve što iz tiganja "gađa" okolinu.
  • Manje masnoće, više uživanja u kuvanju

 

Malo ljudi govori o onom psihološkom efektu prskanja ulja, +jer to nije samo čišćenje, već i mentalni umor. Dosadno je svakog dana  ponavljati istu stvar, ribanje, ribanje, ribanje.

I ULJE I MAST PRSKAJU JEDNAKOfoto: Africa Studio/Shutterstock

Lora je to savršeno opisala:

 

- Prvi put kad sam podigla mrežicu i shvatila da je ploča ostala praktično čista, osetila sam… olakšanje. Kao da sam prekršila pravilo da dobro jelo mora da završi lošim čišćenjem.

 

Usvojite ovu dobru naviku i priprema hrane biće mnogo lakša nego što je to do sad bio slučaj, a čišćenje nakon primene ovih saveta vam neće ni biti potrebno. 

 

Bonus video:

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?