Banini keksići su prava poslastica koja osvaja jednostavnošću pripreme koliko i božanstvenim, nezaboravnim ukusom.
Ovi domaći keksići su odličan izbor ako ne znate koje ćete sitne kolače odabrati za slavsku trpezu, a savršeno idu i uz šolju kafe ili čaja posle ručka, a priprema im ne zahteva ništa osim osnovnih sastojaka koje već imate u kući.
Dodajte malo džema i koristite zanimljive modlice u obliku zvezdica, srca ili drugih figura, i dobijate sladak dezert koji posebno oduševljava mališane. Pošto se prave prilično brzo i lako, izuzetno su praktični, pa možete često da ih pravite i bez nekog povoda.
Sastojci:
- 2 cela jajeta
- 2 čaše ulja
- 2 čaše šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 5 čaša brašna
- džem po ukusu
- šećer u prahu za posipanje kolačića
Priprema
- Umutite jaja, pa im dodajte ulje, šećer i vanilin šećer i mešajte dok se ne otopi.
- Potom sipajte, malo po malo, brašno i zamesite glatko testo.
- Razvijte testo oklagijom, tako da bude otprilike debljine jednog prsta.
- Vadite rakijskom čašom krugove ili oblike modlom i ređajte ih po plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom. Prstom napravite udubljenje u svakom, pa u rupu ubacite kašičicu džema po izboru. Druga varijanta je da vadite za svaki keksić po dva oblika, pa slažete testo kao sendviče, s tim što će gornji oblik imati rupu.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Dok su keksići topli, pospite ih šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač
( Glossy, T.S.R. )