dar prirode

Za zategnutu, blistavu i zdravu kožu: 5 namirnica koje treba da jedete ako želite više hijaluronske kiseline u telu

Kada čujete za hijaluronsku kiselinu, pred očima imate kreme i serume, ali se ona može uneti i kroz ishranu! I ima mnogo pozitivnih efekata, kako na ukupno zdravlje, tako i na kožu.

foto: puhhha/Shutterstock


Hijaluronska kiselina je jedan od najpopularnijih sastojaka u nezi kože proteklih godina, a ima mnogo prednosti u očuvanju njenog zdravlja i mladolikog izgleda.


Ona je fenomenalna u hidrataciji jer zadržava ogromnu količinu vlage, popunjava fine linije i "pegla" površinu kože, jača zaštitnu barijeru, poboljšava elastičnost, teksturu i tonus i odgovara svim tipovima kože!


Zato je ona jedno od najefikasnijih sredstava koja možete da koristite u svojoj rutini nege, a malo je poznato da je možemo, uz kreme, serume, tonike, suplemente i filere, dobiti i ih hrane!

Hijaluronska kiselina u hrani


Uz to što određene namirnice sadrže hijaluronsku kiselinu, postoje i one koje pružaju hranljive materije koje telo potom koristi za njenu proizvodnju, odnosno kao gradivne blokove hijaluronske kiseline.


1. Supa od kostiju

 

Supa od kostiju puna je kolagena i proteinafoto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Čorbice koje dobijamo dugim krčkanjem kostiju i vezivnog tkiva obiluje nutrijentima, uključujući hijaluronsku kiselinu, a odličan je izvor proteina (u 240 ml nalazi se čak 10 g proteina!), kolagena, jedinjenja prolina, glutamina, hondroitina i glukozamina.


2. Pomorandže

 

Pomorandža je uvek bolji izbor od soka od pomorandže jer pruža biljna vlaknafoto: PradaBrown/shutterstock, Shutterstock

Iako se u jednom od najpopularnijih citrusa na svetu ne nalazi sama hijaluronska kiselina, u pomorandžama je flavonoid naringenin, biljno jedinjenje sa snažnim antioksidativnim svojstvima koje možete naći i u drugim citrusnim voćkama, paradajzu i smokvama.


Naringenin blokira aktivnost hijaluronidaze, enzima odgovornog za razgradnju hijaluronske kiseline, pa ako jedete pomorandže možete pomoći telu da održi njen zdrav nivo u organizmu.


Uz to su niskokalorične i pune vitamina C!


3. Kelj

 

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C, vitamina K, beta-karotena, luteina, zeaksantina, kvercetina i kaempferola, koji imaju brojne zdravstvene prednosti: štite od upala, podržavaju zdravlje očiju, srca i kostiju, jačaju imunitet. ..foto: Boommaval / Shutterstock

Ovo zeleno lisnato povrće obiluje vlaknima, vitaminima A i K, kalcijumom, bakrom, manganom... Ključna je velika količina magnezijuma, esencijalnog minerala koji je uključen u više od 300 enzimskih reakcija u telu.


Uz to što magnezijum pomaže u proizvodnji energije, funkcije mišića i zdravlja kostiju, on učestvuje u proizvodnji hijaluronske kiseline.


4. Bademi

 

Bademi imaju velike količine magnezijumafoto: kuvona/Shutterstock

Obožavani orašasti plodovi koji su cenjeni zbog bogatog ukusa i toga na koliko sve načina mogu da se koriste u ishrani vrlo su hranljivi: sadrže proteine, vitamine, minerale, vlakna, zdrave masti...


Takođe, u bademima ćete pronaći mnogo magnezijuma, koji pozitivno utuče na zdravlje kože, tako što povećava proizvodnju hijaluronske kiseline u telu. I ne samo to nego su badei odličan izvor vitamin E, koji pomaže u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i borbi protiv oksidativnog stresa, što pomaže u zarastu rana i štiti od oštećenja kože.


5. Batat (slatki krompir)

 

Batat krompir ima niži glikemijski indeks nego običanfoto: Sergii Koval, Shutterstock

Dobro je poznato koliko je batat hranljivo povrće, zahvaljujući ogromnim količinama vlakana, vitamina A i C, mangana... I on se ističe većom količinom magnezijuma, što pomaže u stvaranju hijaluronske kiseline.
U slatkom krompiru ćete pronaći i mnogo antioksidanasa, izuzetno značajnih za kožu, kao i beta karotena, jedinjena koje smanjuje zapaljenja, neutrališe slobodne radikale i štiti kožu od opekotina od sunca i oštećenja.

 

BONUS VIDEO

Nova rešenja za dermatološka oboljenje