Ovaj dezert bića najlepši ukras vaše slavske trpeze, a fenomenalnog je ukusa, naročito ako ste ljubitelj čokolade.
Sitni kolači su obavezno slatko posluženje na bogatoj slavskoj trpezi, a postoji bezbroj recepata za poslastice koje su i praktične, i ukusne, i dekorativne.
Uglavnom se prave kuglice od mlevenih lešnika i keksa koje ne zahtevaju pečenje u rerni i pripremaju se očas posla, ali njih možete prilagoditi tako da izgledaju još atraktivnije.
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih lešnika za smesu
- 150 g mlevenih lešnika pola za valjanje
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g margarina
- čokoladni krem po potrebi
- 100 g čokolade za kuvanje
*U slučaju da slavite posnu slavu, koristite posni margarin, čokoladu i krem.
Priprema
- Pomešajte u šerpici vodu s margarinom koji je odstajao na sobnoj temperaturi, izlomljenu čokoladu i šećer, pa stavite da kuva na tihoj vatri dok se ne otopi sve. Povremeno promešajte, pa sklonite čim se sve otopi i umešajte 150 g mlevenih lešnika i sav mleveni keks.
- Kad to fino sjedinite, stavite u frižider da se malo stegne, pa izvadite i sklonite na stranu prekriveno prozirnom folijom.
- Od smese pravite kuglice, pa svaku uvaljajte u mleveni lešnik i ređajte po tacni.
- Potom drškom varjače ili prstom napravite udubljenja u kuglicama, tako da imaju oblik gnezda.
- U špric sipajte čokoladni krem i njime filujte gnezda.
- Stavite ovako pripremljene kolačiće u frižider da odstoje najmanje tri sata, idealno preko noći.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač
( Glossy, T.S.R. )