za posnu slavu

Sočne kuglice, kremasta salata & zdrav rolat: Fantastične ideje za 3 preukusna, a brza posna predjela (RECEPTI)

Ako ove godine pripremate posnu slavsku trpezu, evo predloga za ukusna, a brza predjela koja će oduševiti sve vaše gost.e

Posna salata sa makaronamafoto: Shutterstock/Sergii Koval

Nekada domaćice strahuju šta da pripremaju kada krsna slava "padne" u sredu ili petak, pa bi slavska trpeza trebalo da bude posna, ali to je bez razloga. 

 

Toliko je ideja i raznovrsnih kombinacija da ćete samo uz malo truda i vremena, pripremiti odličan jelovnik koji će oduševiti vaše goste.

 

Danas vam predstavljamo recepte za 3 posna predjela:

 

Kuglice sa tunjevinom 

 

Kuglice sa tunjevinom, ilustracijafoto: Shutterstock / SAM THOMAS A

Sastojci:

 

  • 4 veća krompira
  • 125 gr posnog margarina
  • 100 gr pečenog susama
  • 2 kisela krastavčića
  • 1/2 konzerve tunjevine

 

Priprema:

 

Skuvati krompir, pa ocediti, dodati margarin i umutiti mikserom dok je još topao.

 

Potom dodati 50 gr pečenog susama, sitno iseckane krastavčiće i tunjevinu oceđenu od masnoće. Posoliti po ukusu i sve dobro izmešati.

 

Od dobijene smese, praviti kuglice i valjati u preostali susam. 

 

Posna salata sa makaronama

Posna salata sa makaronamafoto: Shutterstock/AlexDonin

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje posnih makarona
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1 pakovanje kukuruza šećerca
  • 200 gr posnog kačkavalja
  • 600 gr posnog majoneza
  • 100 gr susama

 

Skuvati makarone i kukuruz, pa procediti i ohladiti.

 

Očistiti pečurke i oprati. Iseckati ih na kockice i propržiti na malo ulja i na laganoj vatri.

 

Pred kraj ubaciti kašičicu vegete, malo bibera i origana. 

 

Kad su gotove, skloniti ih sa vatre i pustiti da se prohlade. Ocedite ih od ulja. 

 

Kad su se svi sastojci prohladili, sjedinite ih sve

 

Rolat sa blitvom od oblandi

Rolat sa blitvom od oblandi, ilustracijafoto: Sergii Koval/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 list velike oblande
  • 200 gr blitve
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 srednji krompir
  • 2 kašike gustina
  • 2 dcl sojinog mleka

 

Priprema:

 

Prodinstati sitno isečen crni luk, a kad postane staklast, dodati blanširanu i iseckanu blitvu.

 

Kada tečnost ispari, dodati gustin koji se razmutili u sojinom mleku i prokuvati 3-4 minuta da se zgusne.

 

Skloniti sa šporeta, pa dodati pire od kuvanog krompira.

 

Umešati sitno seckan beli luk, posoliti i filovati omekašli oblandu.

 

Uviti u rolat i ostaviti ga da se stegne pre sečenja. 

 

BONUS VIDEO

POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene