tako neodoljive

Recept za najlepše palačinke koje mirišu na detinjstvo: Bakina tajna da budu mekane, vazdušaste i bez grudvica

Ako su i vama palačinke asocijacija na one bezbrižne dečije dane onda ovaj recept treba da probate 

DOMAĆE PALAČNIKE KOJE VRAĆAJU U DETINJSTVO foto: Shutterstock / Deniss Grigorjevs

Palačinke su jedno od omiljenih jela u svakoj porodici, a naročito u onima gde ima dosta male dece. Savršene za doručak, večeru ili kao zaslađenje posle ručka, one nikad ne izlaze iz naših kuhinja.

 

Ipak, mnoge domaćice imaju muku da pronađu starinski recept, baš onaj po kojem su ga pravile naše bake. Trik da budu meke kao duša je u tome da testo ostavite da nakon što ste ga umutile "odmori" 10 minuta, pa tek onda da ih pečete. 

 

Dok testo odmara, tečnost pomaže da se oslobode skrob i proteini iz brašna, koji će pomoći palačinkama da narastu, a da pritom ne postanu tvrde.

Potrebno je:

 

  • 2 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 40 ml ulja
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja vrele vode

 

PALAČINKE PO STAROM BAKINOM RECEPTU foto: NataliaPopova/Shutterstock

Priprema:

 

U veliku plastičnu posudu stavite jaja, ulje, šećer i so pa sve izmešajte ručno, mutilicom. Kada ste umutili jaja, odmah jednu za drugom u činiju sipajte šolju vrele vode, šolju mleka i šolju brašna. Izmešajte dobro i ostavite da se smesa "odmori" dok se tiganj zagreje.

 

Palačinke pečemo u zagrejanom tiganju 1 minut s jedne, i 1 minut s druge strane. Premažite ih nadevom po želji i uživajte u njihovoj savršenoj koznistenciji i još lepšem ukusu.

PALAČINKE BEZ GRUDVICA TRIKfoto: Africa Studio/Shutterstock

Dodatni saveti da se ne naprave grudvice:

 

Prosejati brašno

  • Pre nego što ga stavite u činiju, prosejte brašno. To pomaže da se razbije svaka grudvica i da se lakše sjedini sa tečnošću.

Dodavati tečnost postepeno

  • Nemojte odmah sipati svu tečnost u brašno. Počnite sa malom količinom i mešajte dok se ne dobije glatka smesa, pa tek onda dodajte ostatak tečnosti.

Koristiti metlicu ili mikser

  • Drvena kašika ponekad nije dovoljna. Metlica za mućenje (žica) ili mikser na niskoj brzini će ujednačiti smesu i uništiti grudvice.

Mokri sastojci prvo, pa suvi

Umesto da stavljate brašno u jaja, možete prvo umutiti jaja sa mlekom ili vodom, a zatim postepeno dodavati brašno uz stalno mešanje.

Ako se ipak stvore grudvice

Koristite malo sito ili cediljku da procedite smesu.

Ili sve stavite u blender na nekoliko sekundi instant glatko testo!